Hlavní navigace

Elegantní HP Mini-Note 2133

30. 6. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

[firstpagebreak title=Úvod]Dojem, který HP Mini-Note 2133 vzbuzoval z fotografií a specifikací se při osobním setkání potvrdil. Jde skutečně o extra třídu z pohledu vyhotovení i designu. Pevné a kompaktní tělo s velmi dobrou ergonomií hanbu rozhodně neudělá. Je sice těžší a tlustější než konkurenti, ale přesto patří do kategorie miniaturních notebooků.

Mini-Note má tuhý kořínek - HP proklamuje magnéziové šasi, čemuž by se s ohledem na pevnost a hmožnost těla dalo i věřit. Povrch z broušeného kovu a působí skutečně exkluzivně a na těle nenajdete ani žádný viditelný šroub. Pro přístup k vnitřku je nutné vyndat baterii, pod kterou je trojice šroubů pro uvolnění klávesnice. Pod ní je například slot pro paměť.


Srovnání velikosti s HP Compaq 6720s (15,4")

Pochvalu si však nezaslouží počet USB portů, které jsou na těle pouze dva - vyvažuje to přítomnost ExpressCard 54 slotu. Nechybí VGA výstup, který bez problémů zvládá rozlišení 1 680 × 800 bodů v dostatečné kvalitě - pro větší rozlišení již kvalita není dostatečná.

Použitý napájecí adaptér je stejný, jako pro ostatní notebooky z řady HP Compaq. S výkonem 65W má zbytečně velký výkon, rozměry i hmotnost - tedy s ohledem na rozměry a hmotnost Mini-Note.

Klávesnice a touchpad

Klávesnice s 92% velikostí (při srovnání s běžným notebookem) je velmi pohodlná pro psaní a umožňuje téměř stejnou rychlost psaní jako klávesnice v plnotučné velikosti. Ve srovnání s klávesnicí Eee PC 70x a 90x je zcela určitě o třídu lepší a vynahradí i větší rozměry těla.


Na přední hraně je kromě posuvného vypínače s kontrolkou i posuvný vypínač bezdrátových sítí. Pochvalu si nezaslouží příliš velký jas obou zmíněných diod

Obavy z použitelnosti touchpadu se potvrdily jen částečně. Ačkoliv je úzký, stačí pro dostatečně přesné ovládání. Tlačítka umístěná po stranách jsou otázkou zvyku, Bluetooth myš však bude přesto lepší volbou.

[pagebreak title=Výkon, operační systém a ovládací programy]

Výkon

Volba platformy od společnosti VIA vzbudila rozruch již při prvních zmínkách o Mini-Note. Použitý procesor VIA C7-M ULV totiž není na dnešní poměry nijak zvlášť výkonný a ani příliš úsporný, což praktické zkušenosti bohužel potvrdily. Testovaný kousek Mini-Note 2133 měl procesor s frekvencí 1,2 GHz, který ve výkonnostních testech dopadl velmi špatně.


Všechny testy i hodnocení výkonu souvisí s Windows Vista Business
Toshiba Satellite A300 (Intel Core 2 Duo T5500, 2 GB RAM, 200 GB HDD, Radeon HD 3470)
Asus Eee PC 901 (Intel Atom N270, 1 GB RAM, 20 GB HDD, Intel GMA950)

Testovací metodika

Výkon samozřejmě nelze hodnotit jen podle testů. Subjektivní dojem z výkonu však není o moc lepší, než indikují výsledky testovací metodiky. Testovaná konfigurace je jednoduše líná - nepomáhá tomu ani použití Windows Vista Business s 1 GB operační paměti. Rozšíření kapacity na 2 GB, nebo rovnou volba lépe vybavené konfigurace je jistě dobrý nápad, i když vyřeší jen část problému s odezvou systému. Největší brzdou je prostě procesor.

Subjektivní srovnání s Eee PC 901, které obsahuje Intel Atom s frekvencí 1,6 GHz vyznívá ve prospěch řešení Intelu. S Mini-Note musíte být jednoduše trpělivější než je obvyklé a nespraví to ani nejrychlejší dostupný model VIA C7-M.

Někdy již čekání nebude stačit

Trpělivost samotná přitom nebude stačit na všechno, například video na webu ve vysoké kvalitě si bez problémů prostě nepřehrajete. Cukání a problémy provázejí i videohovory přes Skype a využití pro hry je ještě omezenější než s integrovanou grafikou Intelu.

Čas, kdy byla použitá platforma zajímavá poměrem výkonu na watt, jsou již prostě přyč. VIA nabízí i aktuálnější hardware v podobě procesorů Via Nano v kombinaci s jednočipovým řešení  VX800. Zůstává jen doufat, že tento výkonnější a úspornější hardware bude do Mini-Note integrován co nejdříve, nebo budou uvedeny nové modely na atraktivnějších platformách.


Rozdíl mezi Mini-Note a normálním stolním notebookem je doslova propastný

HP Mini-Note 2133 je také jeden z mála notebooků z nejmenší kategorie, který obsahuje klasický pevný disk. Ten je v mnoha směrech výkonnější než levné SSD disky v konkurenčních produktech, ale přesto celkový dojem nijak zvlášť nezlepšuje. Nepříjemně dlouho trvá například i start systému, na který si počkáte i přes 2 minuty. Použití Windows XP nebo Linuxu by tento čas výrazně zkrátilo.


Schéma použité čipové sady

Operační systém a ovládací programy

Mini-Note si lze koupit pouze s Windows Vista Business nebo SUSE Enteprise Linux. Zřejmě neoblíbenější volbu pro levné  mini notebooky - Windows XP lze naštěstí získat pomocí downgrade z Vista Business, které toto umožňují. Použitá verze Linuxu se bude jistě líbit v prostředí velkých firem, pro běžné uživatele bude ale trochu těžkopádnější.

V operačním systému nechybí aplikace pro zálohování a obnovu dat, která je běžnou součástí výbavy všech notebooků HP. Zajímavostí je i HP 3D DriveGuard, který ochraňuje použitý pevný disk proti otřesům okamžitým zastavením při detekci určité míry přetížení. Detekce otřesů je docela citlivá a nelze jí zmírnit, pouze úplně vypnout v případě potřeby. Aktivitní ochranu (zastavení pevného disku) lze poznat i dle kontrolky aktivity pevného disku, která změní barvu na oranžovou.[pagebreak title=Displej, zvuk, multimédia, výdrž a spotřeba]

Displej a kvalita zobrazení

Parametry použitého displeje se v porovnání s ostatní konkurenci poněkud vymykají hlavně v rozlišení, které poskytuje až o 60% větší  pracovní plochu s rozlišením 1 280 × 768 bodů. Velikost bodů displeje je tím pádem pochopitelně také výrazně menší - pro mnohé uživatele mohou být až příliš malé.


Maximální úhel otevření displeje omezuje konstrukce

Kvalitu displeje se snaží zlepšovat lesklý filtr, který pomáhá hlavně kontrastu. Ten však není právě nejvyšší ani za jeho přispění. Podání barev, stejně jako pozorovací úhly, odpovídají použité technologii TN+film, která notebookovým displejům dominuje.

Je lepší lesklý nebo matný displej? - srovnání HP Mini-Note 2133 a Asus Eee PC 901

Větší pracovní plocha je velmi praktická - umožňuje plnohodnotnou práci, na kterou si s rozlišením 1 024 × 600 bodů nemůžete troufnout. Hlavně komplikovanější programy s kupou ovládacích prvků jsou u velmi malého rozlišení problematické. Například pro úpravu fotografií však chybí výkon. Práce s velkými fotografiemi z moderních zrcadlovek je jen pro hodně trpělivé.

Zvuk a multimédia

Velkou pochvalu si zaslouží reproduktory umístěné vedle displeje. Jejich zvuk je překvapivě kvalitní s ohledem na velikost Mini-Note. Hrají lépe, než mnoho výrazně větších notebooků. Alespoň tak efektivně využívají plochu víka, kterou nevyplnil displej, jenž by mohl mít klidně i 11 palců a půdorys notebooků by se nezvětšil.

S přehráváním videa v běžných rozlišením nemá Mini-Note 2133 žádný problém. Stačí mu výkon a díky velmi kvalitním reproduktorům je to i dobrý zážitek. Pozor však na pozorovací úhly, které nejsou právě nejlepší.

Výdrž a spotřeba

Testovaná konfigurace obsahovala 3-článkovou baterii s kapacitou 28 Wh. Alternativní baterie s kapacitou 55 Wh výrazně zvětší profil notebooku. Celková spotřeba je bohužel relativně vysoká - 28 Wh základní baterie nestačí na víc, než 2 hodiny velmi lehkého použití bez Wi-Fi nebo kolem 100 minut běžného surfování přes Wi-Fi nebo sledování videa.

Spotřeba kolem 14W není nic k chlubení hlavně při přímém srovnání s extrémně úsporným Eee PC 901 - odpovídá spíše normálním (velkým) notebookům. Úplné omezení frekvence výběrem úsporného režimu přitom ani není tak úplně možné - snížení taktu již omezuje funkčnost náročnějších webů.


Testovací metodika



Větší baterie s kapacitou 55 Wh výrazně ovlivní profil notebooku

[pagebreak title=Hlučnost, zahřívání, hodnocení a závěr]

Hlučnost a zahřívání

Se spotřebou přímo souvisí i hlučnost chlazení a zahřívání. Na kompaktním těle je pouze minimum nasávacích otvorů a výfuk chlazení také není z největších. Výsledek této konfigurace spojené s nepříliš oslnivou úsporností způsobuje, že větrák chlazení běží v podstatě neustále.

Jeho hlučnost není běžně rušivá, v zatížení se však samozřejmě rozběhne do vyšších otáček. Při práci na klíně se negativně projevuje zahřívání těla notebooku. Teplota spodní části dosahuje místy až 50 stupňů Celsia, což není pro práci na klíně nejvhodnější.

Srovnání HP Mini-Note 2133, Asus Eee PC 900 a Asus Eee PC 901

Hodnocení a závěr

Celkově tak působí HP Mini-Note rozporuplným dojmem. Velmi kvalitní tělo, výborný design, kvalitní klávesnice s velmi nízkým výkonem a vyšší spotřebou. Pro tak mobilní notebook je to docela smolná kombinace. Zůstává jen doufat, že k vylepšení konfigurace na modernější platformu VIA, nebo Intel variantu, nebudeme čekat příliš dlouho.

Velkou výhodou Mini-Note v konkurenčním boji bude zcela jistě i příslušnost k největšímu výrobci počítačů na světě. Ten bude k tomuto hezkému mini notebooku nabízet například i rozšířený servis, což může být pro mnoho firem rozhodující parametr.

Klady a zápory

+ velmi dobrá kvalita vyhotovení
+ velká a pohodlná klávesnice
+ displej s vysokým rozlišením
+ integrovaný Bluetooth (pozor na konfiguraci)
+ ExpressCard 54 slot
+ kvalitní zvuk reproduktorů
+ ochrana pevného disku

- vyšší spotřeba/krátká výdrž na baterie
- téměř neustále běžící větrák
- zvýšená teplota těla notebooku
- velmi nízký výkon
- velký napájecí adaptér
- pouze 2 USB porty

Dostupnost

Na první kousky se můžete těšit začátkem srpna 2008

Byl pro vás článek přínosný?