Hlavní navigace

Elon Musk má další nápad. Chce vytvořit podzemní dráhu pro auta (video)

29. 4. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Loni v prosinci si zakladatel Tesly a SpaceX na Twitteru postěžoval, jak jej trápí dopravní zácpy. K tomu dodal, že vytvoří tunnel boring machine (razicí štít, lidově „krtek“) a začne kopat. Z pozemní dopravy by udělal podzemní.

https://twitter.com/elonmusk/status/810108760010043392

A on ten plán nakonec možná zhmotní. Tento týden jeden ze zaměstnanců SpaceX ukázal na Instagramu krtka s firemním logem The Boring Company. Obrázek nakonec smazal, ale Business Insideru se podařilo udělat screenshot.

Razicí štít The Boring Company Razicí štít The Boring Company (zdroj: Business Insider)

Podle něj již krtek razil tunel na parkovišti SpaceX během února. Na vlastním pozemku k tomu nepotřebuje povolení, takže jej mohl otestovat. Kopat ve městech si ale vyžádá spoustu papírování…

Ještě týž den Musk na Twitteru svou novou firmu „představil“. Odkázal na web boringcompany.com, kde je zatím jen video. Vizualizace toho, co si Musk představuje.

Dopravě chce ulehčit tak, že vytvoří podzemní dráhy v několika úrovních. Nejde o obyčejné tunely, do kterých by vjížděli sami řidiči. Musk si představuje, že by na běžných silnicích byly speciální rampy uložené na výtazích. Auto vjede na rampu, ta sjede do podzemí a připojí se na vodivý pás podobně jako u autodráhy. Auto i s rampou by pak jely rychlostí 200 km/h a přeskočily ucpanou dopravu ve městě.

The Boring Company zatím vyvolává více otázek než dává odpovědí. Autodráha by dávala smysl při přepravě na velké vzdálenosti, na ty které by kvůli výtahům žádnou časovou úsporu nepřinesla. Výtahy by podle videa samy brzdily dopravu na běžných silnicích.

U Muska má ale všechno ještě vyšší plán. Cílem pravděpodobně není vytvořit autodráhu, ale zlevnit a zdokonalit krtky. Ty by byly potřebné i pro ražbu tunelů kvůli metru (městské dopravě pomůže víc než autodráha) nebo pro podzemní kapslovou magnetickou dráhu Hyperloop (viz Euro.cz). Nápad na Hyperloop inicioval sám Musk, ale žádná z jeho firem se tomu nevěnuje. Chytily se jiné, HTT chce spojit evropské metropole včetně Prahy, Brna, Bratislavy a Vídně.

Ještě vyšším plánem by byly podzemní tunely na jiných planetách. Muskovým snem je kolonizovat Mars. Dokud se nepodaří jeho terraformace, nebude možné kvůli kosmickému záření a radiaci na povrchu dlouho přebývat. Musí se pod zem. A k tomu by se robotický krtek náramně hodil.

Byl pro vás článek přínosný?