Hlavní navigace

Elpidě hrozí insolvence, jaký by to mělo dopad na trh?

20. 2. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Server X-bit labs přinesl nepříliš dobré zprávy o tom, že jeden z předních výrobců DRAM, japonská společnost Elpida Memory, stojí před možnou insolvencí. Koncem minulého roku jsme již přinesli spekulaci o možném sloučení Elpidy s Nanyí, začátkem měsíce pak o možném odkoupení akcií americkým Micronem. Dle zpráv X-bit labs jsou rozhovory s Micronem či dokonce Toshibou stále v běhu, přiblížil se však potenciální konec tohoto japonského producenta DRAM čipů.

Již jsme informovali o tom, že Elpida má dluhy zhruba v objemu pěti miliard amerických dolarů, což je ohromná částka. V dubnu končí termíny splatnosti některých krátkodobých půjček v celkové výši přes miliardu dolarů, navíc společnost dluží i japonské vládě zhruba půl miliardy. Elpida ale na splacení absolutně nemá, za minulé čtvrtletí vykázala ztrátu další více jak půl miliardy dolarů. Výrobce jedná s menšími společnostmi o výpomoci. Uvidíme ale, jestli z toho něco bude, ostatní firmy v této oblasti průmyslu na tom nejsou o moc lépe.

Připomeňme, že v minulosti boj nepřežila např. německá Qimonda, to byl ale drobný výrobce, který své soupeře ani nestíhal technologicky. Elpida ale již nastoupila na výrobu 30nm technologií a v druhém čtvrtletí tohoto roku má začít testovací produkce dokonce 25nm technologií. Společnost držela koncem roku 2011 asi 17 % celkového trhu, z toho 12 % trhu s mobilními paměťmi.

V případě, že Elpida vyhlásí insolvenci a přestane vyrábět, bude to pro všechny zákazníky celkem značná rána. Samsung Semiconductor by jistě navýšil svůj tržní podíl nad 50 %, zbytek by si z větší části rozdělil Hynix Semiconductor (další korejský výrobce) a již zmiňovaný americký Micron Technology. Trh by tak z valné většiny ovládly tři megakorporace, kteří by záhy snadno utlačily menší soupeře úplně. Je jistě celkem zřejmé, že to bude znamenat zvýšení cen paměťových technologií, nejen DRAM, ale nejspíše i NAND Flash. To se pak promítne do cen značné části elektroniky.

Zdroj: X-bit labs

Byl pro vás článek přínosný?