Hlavní navigace

Emoji v nové verzi přidává kojícího muže, fousatou nevěstu, ženskou verzi Santa Clause či bobra

31. 1. 2020

Sdílet

Konsorcium Unicode přišlo pro tento rok se 117 novými emoji. Jde hlavně o různé genderové a inkluzivní emotikony, ale i o zvířátka (šváb, červ) a mnoho různých objektů, u kterých je překvapení, že v seznamu dávno nebyly (čajová konvička, moucha, černá kočka…)

Emoji verze 13.0 bude dostupné v průběhu roku. Různé platformy mohou novou verzi nasadit v různou dobu, většinou to bývá na podzim. V různých službách také mohou smajlící vypadat trochu jinak. Tradiční smajlíci tak postupně procházejí proměnou, v minulosti přibyl například plešatý emoji, v íránském chatovacím nástroji je emoji pro „smrt Americe“, genderové emoji v oficiální sadě se objevují přibližně od roku 2016. Tip: Emoji s pistolí je problém. Apple, Twitter a Google ji nahrazují za dětskou verzi Tip: Takhle vypadají emotikony určené pro typické Čechy Ze 117 novinek jde ale jen o 62 opravdu nových emoji, zbylých 55 jsou varianty pro různé gendery a barvy kůže (pět odstínů). Mezi novinkami najdete třeba vlajku a znak pro transgender lidi (na žádost Googlu a Microsoftu). Jejich kompletní seznam najdete na stránkách konsorcia. Původní svatební mužské hlavičky ve smokingu a ženské v závoji doplní řada variant a kombinací (včetně fousaté nevěsty). Jsou zde emoji pro kojícho muže (na

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.