Hlavní navigace

Emoji se skutečnou pistolí je prý problém. Apple, Twitter a Google ji nahrazují za dětskou verzi

26. 4. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Až do roku 2016 měly společnosti ve svých emoji sadách většinou vcelku realisticky ztvárněné zbraně. První změnu provedl v iOS 10 Apple, kdy revolver nahradil zelenou vodní pistolkou. Podle serveru Techspot byl prý pod tlakem organizací, jako je New Yorkers Against Gun Violence.

Ostatní se postupně přidali, například na Twitteru byl prý symbol zbraně využíván k vyhrožování. Nyní změnil emoji i Google. Jeho verze zbraně se několikrát měnila, ale vždy představovala realistické ztvárnění. Nyní vypadá jako oranžová vodní pistole s velkým zásobníkem (nebo jako plamenomet).

emoji-pistole-2 Zbraně Googlu

Google prý ke změně přistoupil také proto, že poslání emoji s dětskou pistolkou se v jiné sadě přeměnilo v realistickou zbraň (a naopak), což mohlo vést k nedorozuměním. Z velkých společností si ve své sadě emoji zatím zachoval pistoli jen Microsoft a Facebook, ale druhý jmenovaný se ale ke změně už chystá. Jedinou možnost zobrazit zbraň bude emoji sada od Microsoftu. Právě ten měl přitom místo zbraně laserovou hračku v minulosti.

emoji-pistole-1

Vodní zbraně zřejmě patří k neškodným hračkám, kterými se nedá na síti vyhrožovat a určitě se do nich nedá dát nic, co si lidé nesmí vzít třeba do letadla. Podobné problémy řešily tyto společnosti už s emoji hamburgeru či piva a přibylo také mnoho obrázků pro zvýšení rovnoprávnosti. Emoji je už tolik, že se někteří mladší uživatelé mohou vyjadřovat pouze s jejich pomocí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.