Hlavní navigace

Encyclopædia Britannica se po 244 letech přestane tisknout. Zůstane jen online

14. 3. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Slavná a dosud největší tištěná encyklopedie se už nedočká nového papírového vydání. Stejnojmenná společnost, která Britannicu vydává, se po 244 letech rozhodla knižní edice ukončit. Nejstarší anglofonní encyklopedie byla ve skotském Edinburgu poprvé vydána už v roce 1768.

Aktuální 32svazková sada bude plně nahrazena webovou verzí. Podle firmy prý konec nemá nic společného s nástupem Googlu nebo Wikipedie. Přesto Wikipedia určitě změnila pohled na encyklopedický svět a asi se brzy nic nového a lepšího nepodaří vytvořit. Pokoušel se o to Google se svým Knolem, ale neuspěl.

Britannica

Britannica v digitálním světě žije už hodně dlouho. Prý se už v 70. letech uvažovalo o elektronické edici. Nakonec až v roce 1989 vyšla v podobě na CD. Pět let nato vstoupila Britannica na web.

Prodeje knižní sady už byly slabé. V době internetu a rychlého vyhledávání jsou tištěné verze snad jen dobrým sběratelským předmětem. Britannica se bude nadále prodávat na DVD za 30 dolarů, případně bude přístupná online za roční poplatek 70 dolarů. Tento týden je ale zdarma pro všechny.

Britannica obsahuje 120 000 článků. Wikipedia jich má přes čtyři miliony.

Zdroj: DigitalTrends, Britannica

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku