Hlavní navigace

Epic Games vydavatelem. Pojistil si mj. tvůrce Controlu a Max Payna

27. 3. 2020

Sdílet

Společnost Epic Games oznámila, že začne vydávat hry i pro studia třetích stran. V jejím repertoáru byly dosud jen vlastní tituly, přičemž sám Epic si v minulosti nechával hry vydávat u jiných partnerů (Microsoft, Atari, Infogrames, GTI, Midway atd.). Firma také oznámila první studia, s nimiž podepsala dohodu.

Tím největším je finské Remedy. Okolo tvůrců sérií Max Payne, Alan Wake nebo akčních her Quantum Break a Control se rojily spekulace, že je možná koupí Microsoft nebo Sony. Nakonec si ale ponechají samostatnost. Epic dále uzavřel smlouvu s menšími studii Playdead (Inside, Limbo) a Gen Design (The Last Guardian). Další partnery oznámí v budoucnu.

Epic studiím slibuje tvůrčí svobodu i ponechání IP, neměly by se tak opakovat případy z minulosti, kdy se studia musela po rozchodu s vydavatelem vzdát své značky. Epic také bude financovat až 100 % veškerých nákladů souvisejících s vývojem, testováním, lokalizací a marketingem. Výměnou za to získá 50 % zisku.

Podle Epicu budou hry vycházet na všech platformách. Tím ale pravděpodobně myslí PlayStation, Xbox a PC. A u počítačů pravděpodobně jen vlastní obchod, nikoliv Steam a další.

Studio Remedy souběžně s tím oznámilo, že momentálně pracuje na dvou nextgen titulech. První se již nachází v preprodukci a půjde zatím o nejambicióznější hru. Druhý bude vycházet ze stejné značky, ale nemělo by jít o AAA titul, ale něco menšího. O čem budou, to zatím nevíme. Postaveny ale budou na enginu Northlight, který pohání i Control. A ten vypadá i hraje se fantasticky.

Zdroj: Epic Games

Byl pro vás článek přínosný?