Hlavní navigace

Epson Moverio BT-300: vyzkoušeli jsme létání s dronem v brýlích pro rozšířenou realitu

18. 12. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Moverio jsou profesionální brýle s polopropustnými skly, přes která vidíte skutečnou i virtuální realitu. Na rozdíl od prvního modelu je třetí generace BT-300 mnohem menší a lehčí a na hlavě vypadá trochu jako Google Glass. Umí toho ale více.

Z brýlí vede napevno kabel do ovladače, kterým je malá krabička s několika tlačítky a dotykovou ploškou. Celé je to vlastně zařízení s Androidem, kde brýle jsou displejem, a hardware je uložený v externí krabičce. Zařízení se vnitřně jmenuje Epson EMBT3C, pohání jej čtyřjádrový procesor Intel Atom x5-Z8350 na 1,92 GHz a 2 GB RAM.

img_6285 Brýle obsahují dva Si-OLED displeje s rozlišením 720p

Ovladač disponuje třemi senzorovými tlačítky (stejnými, jako u smartphonů), navíc je na něm směrový kříž s potvrzováním a ovládání hlasitosti pro případ, že připojíte i sluchátka.

img_6268  img_6272

Brýle mají polopropustná skla a dva Si-OLED displeje s rozlišením 720p. Když si je poprvé nasadíte, uvidíte plochu operačního systému Android 5.1 a několik aplikací. Moverio nemá přístup do obchodu Google Play, ale nabízí vlastní Moverio Apps Market.

Za zapůjčení dronu děkujeme společnosti Alza.cz

alza-ufon.jpg

OLED významně zvyšuje kontrast, což je u polopropustných skel nezbytné. Za jasného dnes je samozřejmě nižší a s koukáním na displej se to nedá úplně srovnat. Ostrý obraz vidíte jen v případě, kdy se přes brýle díváte na nějakou tmavou plochu. To potom ani nevidíte realitu, displej je jasnější. Naopak ve slunný den je trochu problém zaostřit na virtuální dění. Za většiny situací ale uvidíte obojí.

img_6280img_6277

Vyfotit obraz z malých OLEDů není jednoduché. Ve skutečnosti je ostrý.

Moverio BT-300 je primárně určeno pro používání s dronem – brýle použijete místo smartphonu. Epson zařízení směřuje do profesionální sféry, kde by odborníci využili možností rozšířené (Augmented) reality, ne jen té virtuální. Například v lékařství nebo v leteckém průmyslu. Můžete ale využívat i zábavní aplikace nebo se třeba dívat večer na videa. Před očima máte obraz velký zhruba jako byste se dívali v obýváku na středně velkou televizi.

img_6264

Na brýlích je dokonce 5 MPx kamera, kterou samozřejmě žádné hezké fotografie nepořídíte a na selfie to logicky také nebude. Pro potřeby byznysu udělat sem tam nějaký technický obrázek ale dostačuje.

dron-133 dron-134

Android ovládáte dotykovou ploškou a je to proti běžnému matlání prstem po displeji samozřejmě méně pohodlné. Brýle na hlavě také nemusí sedět každému, ale obroučky jsou vcelku široké a nějakým způsobem padnou na každou hlavu. Hlavní výhodou je, že je nemusíte sundávat, když chcete vidět něco kolem. Dron ovšem nelze ovládat stoprocentně jen páčkami, třeba když vás aplikace kvůli přistání požádá o přejetí prstem po displeji, není to na Moveriu tak snadné.

img_6271dron-099

Přestože jde o zařízení s Androidem, aplikace jsou tu jen v omezeném množství (jen ty kompatibilní). Moverio Apps Market je proti Google Play také o dost pomalejší, zřejmě se vždy připojuje na své servery až do Japonska. Epson spolupracuje se společností DJI, takže mezi aplikacemi nechybí právě aplikace pro tyto drony. Podle Epsonu ale jdou nahrát přes APK soubor i jiné aplikace, takže by mělo být teoreticky možné ovládat i jiné drony.

img_6286img_6276

Externí ovladač připojíte k ovladači dronu a spárujete úplně stejně, jako by šlo o smartphone, a hned můžete létat. Ze začátku je to trochu schizofrenní, nevíte kam se dívat dřív, ale po čase si zvyknete. Epson k Moveriu dodává i držák svého ovladače do ovladače Phantomu. Je evidentně vyrobený na 3D tiskárně.

Chce to cvik, ovládat řízení a točit video současně je podobné, jako když jste první den v autoškole. V brýlích vidíte reálný svět i obraz z kamery dronu a zatímco při koukání na obrazovku Androidu je potřeba očima přeostřit, u sledování videa se dá částečně vnímat okolí. Výdrž Moveria je zhruba šest hodin, což je asi dvanáctkrát déle, než kolik vydrží Phantom ve vzduchu.

Jde to i jinak

Že nejde o takový výstřelek dokazuje samotné DJI, které za 15 000 Kč nabízí vlastní brýle DJI Goggles pro své drony. Jak je z jejich konstrukce zřejmé, vidíte v nich jen obraz z kamery dronu. Narozdíl od Moveria ale můžete natáčením hlavy kameru dronu přímo ovládat.

dron-161 dron-184

Také DJI vyrábí brýle přímo pro drony – DJI Goggles za 15 000 Kč 

Chce to cvik, ovládat řízení a točit video současně je podobné, jako když jste první den v autoškole. V brýlích vidíte reálný svět i obraz z kamery dronu a zatímco při koukání na obrazovku Androidu bylo potřeba očima přeostřit, u sledování videa se dá částečně vnímat okolí. Výdrž Moveria je zhruba šest hodin, což je asi dvanáctkrát déle, než kolik vydrží Phantom ve vzduchu.

dron-112

Moverio nejsou brýle pro běžného uživatele, spíše pro velkého fanouška létání s dronem, který by rád vyzkoušel něco nového a nevadí mu utratit zhruba 22 500 Kč. Je to spíše rozšířená realita, než ta virtuální. Brýle si nemusíte sundávat, když potřebujete vidět reálný svět, protože vidíte obojí. Problém je samozřejmě mozek a to, že ho musíte přesvědčit, čemu má věnovat pozornost. Potom ale získáte kvalitní nástroj rozšířené reality.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.