Hlavní navigace

Epson WorkForce DS-30: Ideální skener na cesty (minirecenze)

20. 11. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Většina uživatelů skener na cestách nepotřebuje. Pokud je třeba zaznamenat kus tištěného textu pro pozdější přepsání, každý raději vytáhne z kapsy mobilní telefon s dnes již dostačujícím foťákem. Existují však zaměstnání, kdy je na cestách opravdu potřeba skenovat do kvalitní podoby. Ideálně pak s možností převést naskenovaný dokument do textové podoby pomocí OCR. Tyto požadavky splňuje kategorie mobilních skenerů, mezi které patří i DS-30.

Epson WorkForce DS-30
Epson WorkForce DS-30

 Epson WorkForce DS-30  Epson WorkForce DS-30 Epson WorkForce DS-30 Epson WorkForce DS-30 Epson WorkForce DS-30 Epson WorkForce DS-30 Epson WorkForce DS-30

Celý váží pouhých 317 gramů a v balení najdete i líbivé semišové pouzdro, kam můžete zabalit skener i s miniUSB kabelem. Vrchní část konstrukce je vyrobena z lesklého plastu, díky hrubé textuře však nedochází k žádnému většímu ulpívání otisků. Na těle najdete pouhé jedno tlačítko, které slouží pro spuštění skenování.

Zakládání listů do mobilních skenerů nebývá jednoduchou záležitostí – většinou dojde ke křivému skenování. Epson to vyřešil chytrým softwarem, který se postará o vyrovnání skosení. Papír navíc stačí přiložit do štěrbiny na skeneru a ten si list sám natáhne tak, aby byl co možná nejrovněji.

 

Dodávané aplikace jsou dvě, přičemž Epson Scan se postará o základní nastavení, jako je rozlišení (75 – 600 DPI), orientace papíru, jas kontrast a také obrazová vylepšení – doostření, odstranění tiskového rastru, odebrání děrovaných otvorů a upřesnění textu. Pokud uvážíme rozměry a hmotnost skeneru, jsou skenovací kvality obdivuhodné. Lehce se může měřit s levnějšími stolními skenery.

Rychlosti skenování
Rozlišení Černobíle Barevně
150 DPI 14 s 16 s
200 DPI 14 s 18 s
400 DPI 16 s 20 s
600 DPI 28 s 36 s

V předchozí tabulce si můžete prohlédnout rychlosti skenování, níže potom výsledné obrázky. Kromě několika režimů skenování a rozdílných rozlišení můžete ohodnotit i odstranění tiskového rastru.

     

Byl pro vás článek přínosný?