Hlavní navigace

Éra 8K je tady, Dell už prodává UltraSharp 32 s rozlišením 7680 × 4320. Zatím dost draho

24. 3. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Kdyby bylo třeba vyjmenovat hlavní hardwarové události, pak by asi loňský rok byl rokem finFETových výrobních procesů a letošek zatím vypadá na rok Zenu. Ten asi významem nic snadno netrumfne, ale aspoň minoritně bude rok 2017 také dobou, kdy „na zem sestoupilo“ rozlišení 8K. Neboli 7680 × 4320 bodů, obnášející čtyřnásobné množství pixelů proti „4K“. Dell totiž právě začal prodávat první takovýto monitor pro běžného uživatele – i když zatím jen toho bohatšího. Jde o obrazovku Dell UltraSharp 32 8K Monitor (modelový kód je UP3218K), kterou firma představila v lednu na CES. Nyní se začíná prodávat přímo na webu Dellu za cenu 5000 $, což pro nás s daní momentálně znamená 151 250 Kč. Rozlišení 8K si tedy zatím budou moci dovolit jen osoby schopné vrazit do počítače částku, která by jiným stačila na auto. Ale jako vždy by mělo platit, že po první vlaštovce přicházejí další a čím dál levnější. Důležité je, že jsou tyto monitory konečně na trhu, zbytek snad vyřeší čas.

Barevné podání a kalibrace pro profesionály

Ultrasharp UP3218K má úhlopříčku 31,5 palce (přesně by to mělo být 80,01 cm), což s rozlišneím 7680 × 4320 bodů dává hustotu 280 pixelů na palec. Obrazovka je typu IPS s 10bitovými barvami a uspokojí potřeby profesionálů: umí hardwarovou kalibraci se sondou X-rite. Dell uvádí, že pokrývá 100 % barevného prostoru AdobeRGB, 100 % sRGB, 100 % Rec709 a 98 % prostoru DCI-P3. Pro AdobeRGB a sRGB má být již z továrny nakalibrovaný s delta-E 

Rozlišení 8K momentálně nativně nezvládá žádná technologie připojení a tak UP3218K potřebuje dva kabely DisplayPort 1.4, a tedy i dva tyto výstupy na grafice. S jedním kabelem LCD funguje, ale jenom s obnovovací frekvencí 30 Hz. K jeho krmení bude kvůli požadavku na DP 1.4 potřeba grafika z loňské 14nm nebo 16nm generace GeForce, Radeonů nebo profesionálních modelů a LCD se kvůli režimu MST tváří jako složená pracovní plocha.

dell-up3218k-ultrasharp-2

Monitor má jinak ergonomický stojan s možností nastavení výšky, náklonu i pivotem pro otočení vertikálně. Použít lze i VESA montáž. Jako vstupy jsou dostupné jen zmíněné dva DisplayPorty bez nějakých sekundárních možností; přítomen je už jen rozbočovač USB 3.0 (čtyři porty, jeden s funkcí rychlého nabíjení s podporou USB BC 1.2) a výstup audia.

dell-up3218k-monitor-overview6

8K displeje mají vyšší spotřebu

Možná jste zvědaví, jak se vysoké rozlišení – navíc ještě se silným podsvícením, potřebným k prosvícením rastru s čtyřnásobkem bodů, což zhoršuje prostupnost matrice – projevuje na spotřebě. Monitor má skutečně vyšší příkon než je dnes u obyčejných LCD obvyklé, nicméně ne nějak kriticky. Typickou spotřebu uvádí Dell 87 W, spotřebu naměřenou podle metodiky Energy Star pak 89,5 W. Maximální příkon by údajně měl být 125 W. Také zde asi časem dojde ke zlepšením, třeba až se objeví úspornější elektroniky.

Monitor má u Dellu tříletou záruku. V naší distribuci zatím ještě není, takže v případě zájmu (což se asi bude týkat jen profesionálních uživatelů, architektů, grafiků a podobně) budete muset ještě chvíli počkat. Monitor zatím neregistrují ani vyhledávače cen pro eurozónu, evropská dostupnost by ale snad Dellu neměla trvat příliš dlouho, takže by se snad 8K UlstraSharpy mohly objevit příští měsíc.

Byl pro vás článek přínosný?