Hlavní navigace

eReading jako první v ČR spouští půjčovnu e-knih. Má i nové čtečky

8. 10. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jeden z nejvýznamnějších prodejců e-knih včera představil podzimní novinky. Hlavním tahákem je spuštěná půjčovna e-knih. O výpůjčkách elektronických titulů se u nás zatím jen mluvilo, ale komerčně se do tohoto modelu zatím nikdo nepustil. Služba eReading, kterou letos koupil největší knižní vydavatel Albatros Media, chce tímto krokem dostat k e-knihám i ty, kteří se dosud báli velkých útrat nebo se uchýlili k pirátské scéně.

 

Jsme svědci klesajícího knižního trhu. Věříme, že tímto projektem zvýšíme dostupnost literatury a na druhé straně zajistíme autorům, překladatelům, ilustrátorům, a dalším spolutvůrcům dostatek financí na jejich práci,“ říká Václav Kadlec, ředitel Albatros Media.

Za pade na tři týdny

eReading bude půjčovat knihy na 21 dní, ceny začínají na 49 Kč. Katalog tradičního prodeje a výpůjček ale není stejný. Zapůjčit si můžete něco přes 900 titulů. Lépe vypovídající bude, když řekneme, že z 63 bestsellerů si můžete zapůjčit jen 13 titulů. Chybí především severské detektivky (Nesbo a spol.), ale na druhou stranu si lze půjčit jiné hity jako 50 odstínů šedi nebo životopis Steva Jobse. Věřme, že Albatros přesvědčí autory a nakladatele a domluví práva i pro další obsah.

Kromě jednotlivých výpůjček nabízí eReading i zvýhodněné balíčky. Najednou si můžete předplatit 20 e-knih za 980 Kč nebo 12 e-knih za 699 Kč. Pak jeden titul vyjde na 49 či 59 Kč.

Výpůjčky mají rovněž technické limity. Aby se dané e-knihy nemohly jednoduše zkopírovat a číst všude, musela přijít pevná ochrana (DRM), ta je však obsažena pouze aplikacích pro Android (Play Store) a iOS (zatím ve fázi schvalování).

Čtečka pro Android Čtečka pro Android Čtečka pro Android

Novou aplikaci pro Android jsem vyzkoušel, ale nadšený jsem z ní rozhodně nebyl. Moc toho neumí. Nemůžete v ní knihy nakupovat, to musíte udělat na webu, na mobilu se pak knihovna synchronizuje. Do knihovny si nepřidáte ani vlastní soubory. Samotné čtení už ale neomezuje. Můžete si měnit velikost písma, pozadí, přidávat záložky, listovat po kapitolách, v knihách vyhledávat atd. Zkrátka jako jinde.

eReading Start 2 a Start 3

Výpůjčky budou fungovat také v hardwarových čtečkách s e-ink displeji, avšak pouze nových: eReading Start 2 a 3 (ve starších modelech lze číst pouze zakoupené tituly). Obě zařízení vypadají stejně, jediným rozdílem je cena a přítomnost podsvícení u modelu Start 3.

eReading Start 2 eReading Start 2

Jinak je to klasika, která svým vzhledem i parametry připomínají základní Kindle. Čekejte 6" displej s rozlišením 600 × 800 px, který zobrazení 16 odstínů šedé. Uvnitř je 4GB paměť pro knihy, ale nechybí ani slot pro microSD karty. Na ně můžete uložit třeba i hudbu, protože ke Startům připojíte také sluchátka.

Obě čtečky mají Wi-Fi pro okamžitou synchronizaci nákupů a také příjem e-novin. Lze v nich rovnou také nakupovat. Zařízení si poradí s formáty ePub, PDF (i se zalomneím řádků), Mobi, TXT, RTF, HTML, CHM, DOC/DOCX, XLS/XLSX, PPT/PPTX, PDB, DJVU, ZIP, RAR, 7ZIP. Rozměry jsou 176 × 128 × 11 mm a hmotnost 215 gramů. 

Základní eReading Start 2 se začne prodávat dnes za 2499 Kč, podsvícený model Start 3 bude stát 2999 Kč.

Byl pro vás článek přínosný?