Hlavní navigace

Ericsson vyvíjí chytrá okna. Budou sloužit jako anténa, ovladač i tabule

17. 4. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Švédská společnost odhalila nový výzkumný projekt Window of Opportunity (okno příležitosti). Ericsson hledá nové způsoby, jak rozšířit mobilní sítě uvnitř budov, jak vylepšit domácnosti a jak šetřit energií. Univerzální odpovědí jsou chytrá okna. Budoucnost je prý blíž, než si myslíte.

" width="560" height="315" frameborder="0">

Co taková chytrá okna umějí? Při jejich rozbití mohou spustit alarm s přesnou lokalizací, ve které části budovy k problému došlo. Za pomocí průhledných polovodičů ale okna poslouží jako obrazovka, dotykový ovladač nebo interaktivní tabule. Ericcson zmiňuje, že ručně psané poznámky lze například odeslat e-mailem. Okno také může mít automatickou clonu, která bude regulovat osvětlení v místnosti, a tím sníží nároky na klimatizaci. Nebo naopak dokáže elektrickou energii také generovat pomocí průhledných solárních panelů.

Okna lze rovněž využívat jako neviditelné antény mobilních sítí. Operátoři mají co dělat, aby pokryli exteriéry, ale do samotných budov se už signál v některých oblastech ani nedostane. Český Vodafone kupříkladu prodává „Vlastní 3G zónu“, což jsou femtobuňky připojené k internetu, pomocí nichž si sami rozšíříte pokrytí. Vizí Ericssonu je, že by jako femtobuňky mohly jednoduše fungovat skleněné části budov.

 

Zdroj: Ericsson

Byl pro vás článek přínosný?