Hlavní navigace

Vývoj eSIM pozastaven. Operátoři chtějí blokované telefony

23. 4. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Skupina GSMA sdružující mobilní operátory, výrobce telefonů a SIM karet chystá novou verzi specifikací eSIM. Zařízení budoucnosti už nebudou obsahovat šuplík na karty, ale programovatelnou SIM budou mít integrovanou na základní desce mobilu a operátora si „stáhnou“ jako aplikaci.

Nová verze eSIM přinese možnost zablokovat telefon již z výroby tak, aby fungovat pouze v síti jednoho operátora. Pro nás přežitek, který už deset let nemusíme řešit, v USA jde pořád o aktuální téma.

TIP: 15 věcí, které byly typické pro hloupé telefony. Vzpomínáte?

Americké ministerstvo spravedlnosti dostalo od jednoho neznámého operátora a výrobce mobilů (prý Applu) podnět, jestli se vývoj eSIM neubírá směrem, který půjde proti zájmu uživatelů. Vazbu mobilů na jednu síť se údajně snaží protlačit dva největší tamní operátoři Verizon a AT&T spolu s jejich pákami v GSMA.

Asociace již na vyšetřování zareagovala – dočasně pozastavila vývoj eSIM. Zároveň ale dodává, že o nic nejde. Blokace telefonu na jednu síť je volitelnou funkcí a uživatelé v USA budou muset s blokací výslovně souhlasit. Jenže jak GSMA sama uvádí, souhlas může být součástí nové smlouvy s dotovaným zařízením. Uživatelé tak dostanou levnější (ale blokovaný) telefon, nebo dražší neblokovaný.

Byl pro vás článek přínosný?