Hlavní navigace

Esmska: posílejte textové zprávy z počítače jednoduše a rychle

5. 9. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Programů na posílání textových zpráv je celá řada – nedávno jsme například recenzovali aplikaci Krteček, velmi silnou uživatelskou základnu má Kubik SMS DreamCom – dlužno dodat, že právem. Do třetice všeho dobrého i zlého jsme podrobili testu prográmek, který se nazývá stručně a výstižně: Esmska. Znát ho budou především uživatelé Linuxu, ale i jeho varianta pro Windows je velmi povedená.


Stažení a instalace

K dispozici je verze s klasickým instalátorem, případně i přenosná verze, kterou si můžete uložit na flash disk. My jsme zvolili první cestu a Esmsku 1.2 na počítač nainstalovali.

V prvním kroku budete dotázáni na jazyk, ve kterém má aplikace komunikovat. Nabídka je poměrně široká – kromě češtiny jsou k dispozici angličtina, brazilská portugalština, francouzština, italština, katalánština, litevština, maďarština, němčina, nizozemština, polština, ruština a španělština.

Po volbě jazyka se zobrazí dialog s otázkou, zda chcete nainstalovat program Esmska. Ten, samozřejmě, potvrdíte tlačítkem Ano.

Poté se vás ujme klasický průvodce, jenž v prvním kroku doporučí uzavřít všechny běžící aplikace. Pokračovat budete tlačítkem Vpřed.

Kdyby vám nevyhovovala výchozí cesta pro instalaci, tedy C:\Program Files\Esmska, můžete zvolit jinou složku tlačítkem Procházet. K dalšímu kroku se opět dostanete klepnutím na Vpřed.

Tím jste průvodci instalací sdělili všechny údaje, které potřebuje, a můžete zahájit kopírování souborů a provedení nezbytných nastavení. Stejně, jako v předchozích případech, k tomu slouží tlačítko Vpřed.

Poněkud netradičně až na samém konci můžete rozhodnout o tom, zda má být vytvořena ikona na ploše a v panelu snadného spuštění, a jestli se má aplikace po dokončení spustit. Průvodce instalací ukončíte tlačítkem Dokončit.

 

První spuštění a nastavení

Jestliže aplikaci spouštíte poprvé, zeptá se, jaké je mezinárodní telefonní předčíslí země, kde míníte Esmsku používat. Pro Českou republiku je to +420, slovenští čtenáři zadají +421.

Poté se již zobrazí okno aplikace. Program při spuštění kontroluje aktualizace odesílacích skriptů – v případě, že najde novější verze, automaticky je stáhne a nainstaluje, o čemž decentně informuje v levém dolním rohu.

Ačkoli jednoduché rozhraní láká k tomu, abyste aplikaci hned vyzkoušeli, doporučujeme nejprve projít nastavení, které najdete v nabídce Program → Nastavení, nebo pod ikonou v nástrojové liště. V sekci Obecné lze změnit zvolené předčíslí země a nechat automaticky odstraňovat diakritiku z odesílaných zpráv (tato předvolba je ve výchozím stavu aktivní).

V sekci Vzhled můžete zvolit nejen vizuální vyznění aplikace z celé řady grafických motivů, ale také její chování – praktickou jsme shledali možnost minimalizace programu do systémové lišty tak, aby nepřekážela na hlavním panelu.

Jestliže používáte SMS brány vyžadující registraci a následné přihlášení, rozhodně byste měli navštívit sekci Brány, kde je možné zadat jména a hesla, případně další parametry, jako je podpis, telefonní číslo, vyžadování doručenky apod. Esmska aktuálně podporuje dvaadvacet různých bran a pochopitelně mezi nimi nechybí ani ty oficiální velkých českých operátorů – T-Mobile, Vodafone a O2. Jestliže se o nějaké bráně chcete dozvědět více (například co musíte udělat proto, abyste ji mohli používat), stačí nad ní zastavit kurzorem myši – vše potřebné se během sekundy objeví v plovoucím okně.

Na záložce Soukromí lze nastavit omezení historie odeslaných zpráv na daný počet dnů zpět, poslední sekce, Připojení, vás bude zajímat v případě, že k připojení k Internetu používáte proxy server. Esmska podporuje také SOCKS proxy.

Posíláme SMS

Jednorázové odeslání textové zprávy je jednoduché – stačí zadat telefonní číslo, vybrat bránu (případně si můžete pomoci tlačítkem s lupou, jež vybere bránu podle předčíslí, což ale nemusí fungovat u čísel přenesených k jinému operátorovi), zadat text a stisknout tlačítko Poslat. Toť vše. Jednodušší už to být nemůže.

Zpráva se zařadí do fronty, odkud je následně odeslána. Zobrazení fronty zpráv oceníte v případě, kdy budete posílat více zpráv současně – je to rychlý přehled o tom, kterým příjemcům SMS odešla, odesílá se, čeká, nebo z nějakého nebyla důvodu odeslána.

 

Čísla, na která píšete častěji, si můžete uložit do adresáře – tomu je věnována pravá polovina okna aplikace. K přidání nového kontaktu složí tlačítko Přidat.

Po jeho stisknutí se zobrazí jednoduché dialogové okno, požadující zadání jména, telefonního čísla a výchozí brány. Tlačítkem Vytvořit přidáte záznam do adresáře kontaktů.

Kontakt, kterému chcete poslat SMS, pak zvolíte jednoduše jeho označením v adresáři – nebudete tedy muset zadávat jeho číslo ani vybírat bránu. S pomocí levého tlačítka myši a klávesy Ctrl můžete zvolit více příjemců najednou. Přes tlačítka v dolní části lze později kontakt upravit či smazat.

Kontakty nemusíte zadávat ručně – Esmska podporuje import ze souborů vCard (na rozdíl od většiny aplikací se nám povedlo importovat kontakty z adresáře Google!) a z adresářů konkurenčních aplikací Kubík SMS DreamCom a DreamCom SE.

 

Pokud by se vám text zprávy nevešel do zadaného limitu brány, je možné ho takzvaně zkomprimovat. To provedete tlačítkem v levém horním rohu. Z textu „Ahoj, jak se máš“ se tak stane „Ahoj.JakSeMáš“. Sice se takto zkrácené zprávy nečtou právě nejlépe, ale jako nouzové řešení je to použitelné.

V horní liště naleznete ještě tlačítko pro přístup do historie odeslaných zpráv, které lze prohlížet, mazat nebo přeposílat dál, a červené tlačítko pro ukončení aplikace.

Pozitivní zprávou je, že autor uvolnil Esmsku k dispozici zcela zdarma – konkrétně jde o open source aplikaci s licencí GNU AGPL3 +. Kdyby se vám líbila, můžete přispět libovolnou částkou převedenou na jeho účet, případně přes některý z internetových platebních systémů (PayPal, Moneybookers, Flattr a GoPay).

Budeme-li Esmsku porovnávat s Krtečkem, kterého jsme recenzovali dříve, pak musíme v první řadě vyzdvihnout výrazně jednodušší uživatelské rozhraní a nastavení. Jestliže používáte i jiné platfromy než Windows, patrně oceníte podporu alternativních operačních systémů (všech známějších distribucí Linuxu, OS X, FreeBSD, je tu i multiplatformní webová verze) – nebudete tak muset pod každým systémem používat jinou aplikaci. Proti Kubíkovi nám chyběla jediná funkce: automatické odeslání zprávy v zadaný čas. V každém případě jde o velmi šikovný program, s jehož pomocí budete moci posílat esemesky do všech sítí, aniž byste se museli proklikávat weby operátorů.

Byl pro vás článek přínosný?