Hlavní navigace

Hvězda eSportu Jian Zihao odchází ve 23 letech do důchodu. Životní styl mu podlomil zdraví

5. 6. 2020

Sdílet

Zdroj: Riot Games
Jeden z nejznámějších profesionálních hráčů počítačových her odchází do důchodu. Číňan Jian Zihao dovedl svůj tým k několika vítězným turnajům ve hře League of Legends a stal se i tváří firmy Nike. Nyní kvůli zdraví oznámil konec.

Jian Zihao s přezdívkou Uzi má 23 let a je zřejmě nejznámějším hráčem v Číně. Životní styl mu ale způsobil spíše komplikace a odchod „do důchodu“ oznámil kvůli diagnóze cukrovky druhého stupně. Ta je důsledkem obezity, stresu, špatné stravy a ponocování. Jinými slovy jeho stylu hraní her.

Jian Zihao strávil hraním League of Legends 8 let (hra samotná je na trhu 11 let) a už v patnácti dovedl svůj tým až do světového finále. Konec kariéry zvažoval už v osmnácti letech kvůli bolestem v rameni. Braní léků na tyto obtíže podle jeho slov zase zhoršují jeho psychický stav.

Podle lékařů jeho stav odpovídá věku 40 až 50 let

Předseda České asociace esportu Lukáš Pleskot na MČR v počítačových hrách mluvil o tom, že vedle esportu je důležitý i životní styl a fyzický sport. Ne být (s nadsázkou) zavřený v pokoji u počítače šestnáct hodin denně, jíst čokoládu a čůrat do lahve.

Hrajete počítačové hry?

Průměrný věk zakončení kariéry hráče počítačových her je 25 let, kdy se začínají zpomalovat reflexy. Poté ale není třeba začít chodit „hákovat“, kromě dostatku vydělaných peněz (platí spíše pro zahraniční hráče) lze dělat trenéra či herní turnaje komentovat.

zdroj: abacusnews

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.