Hlavní navigace

Dal světu první telefon s výřezem, ale další už nepřidá. Essential končí

14. 2. 2020

Sdílet

Po necelých pěti letech od založení společnost Essential končí. Firma zkušeného Andyho Rubina, který dal světu operační systém Android, během té doby vydala jeden smartphone, avšak ostatní odhalené produkty se do obchodů ani nepodívaly.

Essential Phonu PH-1 se prodalo něco přes 100 tisíc kusů, jejich podpora skončila začátkem února, kdy obdržely poslední aktualizaci. Další nepřijde. PH-1 byl skvěle vybavený telefon, jenž nabídl nápady, které v té době rozhodně nebyly obvyklé. Jako první měl v displeji výřez pro foťák (krátce nato jej dostal i Sharp Equos S2), potěšil titanovým tělem nebo integrovaným rozhraním WiGig, které sloužilo mj. k připojování externích modulů. Jedním takovým byla sférická kamera.

Společnost chtěla uvést také chytrý reproduktor Essential Home, ale nakonec z toho sešlo. Essential v roce 2018 koupil společnost CloudMagic vyvíjející multiplatformí poštovní aplikace Newton, i ta ale k poslednímu dubnu skončí.

Loni pak firma představila prototyp nového telefonu Gem, který měl výrazně nudlovitý tvar s poměrem stran přibližně 35:9. Zkrátka vypadal jako dnešní běžné placky, které byste podélně seřízli na polovinu. S netradičním formátem mělo přijít i zcela nové ovládání, ale firma tento týden přiznala, že nenašla způsob, jak takové zařízení prodat zákazníkům. To byla poslední tečka.

Andy Rubin zatím neuvedl, čemu by se chtěl věnovat dál. Než nastoupil do Googlu, pracoval i v Microsoftu, Applu a zabýval se robotikou u Carla Zeisse. K tomu opět přičichl v Googlu, když jeden čas vlastnil Boston Dynamics a několik dalších firem ve stejném oboru. Po odchodu z Mountain View se stal také investorem několik startupů.

Zdroj: Essential

Byl pro vás článek přínosný?