Hlavní navigace

Otec Androidu vytvořil „klenot“. Jeho nový mobil vypadá jako žádný jiný

9. 10. 2019

Sdílet

Twitterový účet Andyho Rubina po roce ožil, aby na něm původní autor Androidu ukázal chystaný telefon, kterému se zatím přezdívá Gem (klenot). Jeho firma Essential zatím vydala pouze jediný smartphone – před téměř třemi lety odstartoval éru výřezů v displejích. Odvážný koncept předvádí Essential i tentokrát.

Sony (recenze Xperie 1) se snaží u mobilů prosadit poměr stran 21:9, Essential Gem je ještě extrémnější nudle. Když jsem zveřejněné fotce srovnal perspektivu, vychází mi něco jako 35:9. Telefon přitom nevypadá, že by byl příliš velký. Na výšku může být kratší než stávající pádla. To jen na šířku bude poloviční. Gem má také výrazný hrb s foťákem, prohlubeň se čtečkou otisků, lesklá záda a díru v displeji.

https://twitter.com/Arubin/status/1181688540540764160

K dispozici je zatím jen prototyp, neznáme žádné parametry, cenu ani případnou dostupnost. Andy Rubin pouze uvádí, že se snaží přijít se zcela novým formátem zařízení, kterému bude třeba také přizpůsobit uživatelské rozhraní. Z ukázek vyplývá, že vertikální orientace je využita zejména ke zobrazení widgetů.

Na fotkách zatím nevidíme klávesnici. Vůbec si neokáže představit psaní na výšku, na QWERTY klávesnici bude displej příliš úzký. Logicky se nabízí otočení na výšku a rozpůlená klávesnice na obou stranách, aby se na ní dobře psalo palci.

Byl pro vás článek přínosný?