Hlavní navigace

EU chce zavést „právo na opravitelnost“ a donutit firmy vyrábět opravitelné smartphony

12. 3. 2020

Sdílet

Evropská unie hodlá zavést „právo na opravitelnost“. Pokud se jí to podaří, mohly by mít zde prodávané smartphony, tablety a notebooky delší životnost. Respektive by měly jít opravit místo toho, aby skončily vyhozené. Na morální životnost to ovšem velký vliv mít nebude. EU chce změnit celý zákon o ekodesignu, což mělo nastat již dříve, ale kvůli kampaním k Brexitu to politici odložili.

V nedávné době Evropský parlament hlasoval pro jednotné nabíječky u mobilů, přičemž ale nespecifikoval, o jaký konektor má jít. Podobně chce donutit výrobce, aby akumulátory v mobilech byly vyměnitelné. Už ale třeba nijak neřeší, že řada zemí má vlastní tvar elektrických zásuvek, takže na cestách stejně potřebujete redukci. Jde o část opatření zahrnující nakládání s obaly či jídlem v rámci snižování odpadů a „klimatické neutrality do roku 2050“. Pokud jde o smartphony a notebooky, tak ty mají být především navržené více tak, aby je šlo opravit či znovu použít pro jiný účel. Ty současné jsou často nejen uživatelsky neopravitelné (např. výměna akumulátoru, přidání paměti…), ale nevyplatí se je často opravovat ani v servisu. Navíc podle zprávy je méně než 40 % zařízení recyklováno přímo v zemích EU, ostatní končí přinejlepším v Číně (ale ani tam už dovoz odpadů nechtějí). Evropská komise si klade za cíl stanovit zásady udržitelnosti:

  • Zlepšení trvanlivosti, znovupoužitelnosti a opravitelnosti produktu
  • Řešení přítomnosti nebezpečných chemických látek ve výrobcích a zvýšení jejich energetické účinnosti
  • Zvýšení poměru recyklovaných materiálů ve výrobcích při současném zajištění jejich výkonu a bezpečnosti
  • Umožnit repasování
  • Snížení uhlíkových a environmentálních stop
  • Omezení jednorázového použití a boj proti předčasnému zastarávání
  • Zavedení zákazu zničení neprodaného zboží dlouhodobé spotřeby
  • Podpoření modelu produktu jako služby, kde si výrobci ponechávají vlastnictví produktu a odpovědnost za jeho výkon po celou dobu jeho životního cyklu

Právo na opravitelnost

Pro televizory a bílou techniku představila EU podobná pravidla (směrnici pro ekodesign) už loni, což bude pro výrobce znamenat například povinné držení náhradních dílů po dobu sedmi až deseti let (podle typu výrobku). Také tato zařízení mají jít znáze opravit a mít tak vyšší životnost. Je to spojeno i s novým systémem energetických štítků. Virginijus Sinkevičius, evropský komisař pro životní prostředí řekl, že „bez této cirkulární ekonomiky prý nebude možné snížit emise.“

Tip: Europoslanci opravdu chtějí jednotnou mobilní nabíječku, učinili první krok

Opatření má vejít v platnost příští rok, ale legislativní proces je stále na začátku. Jednotnou nabíječku tu zatím nemáme, ten nejzákladnější a nejjednodušší první krok by přitom byl v omezení konektoru microUSB. U snižování emisí aut se to také příliš nepovedlo, jelikož až nesmyslné požadavky vedly k aféře Dieselgate. Pračky co vydržely 30 let měli naposledy naši rodiče, tak třeba se aspoň trend krátce použít a vyhodit změní.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.