Hlavní navigace

EU schválila prodloužení hudebního copyrightu z 50 na 70 let

13. 9. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Rada v pondělí schválila nové usnesení, podle kterého budou hudební nahrávky chráněny kopírovacím monopolem po dobu 70 let. Dosud byly jen 50. EU se snažila o to, aby umělci mohli na nahrávkách vydělávat po celou dobu života.

Ted když někdo ve 20 letech natočí úspěšný hit, který nestárne, bude až do 90 let vydělávat. Současný 50letý limit tak omezoval třeba Paula McCartneyho. Písničky Beatles za pár let překročí padesátku, po této době už by rádia, televize, bary a další veřejná média mohla používat nahrávky, aniž by autor dostal zaplaceno. Každý by tyto nahrávky mohl kopírovat a používat, jak chce i pro komerční účely.

Proti tomuto rozhodnutí se postavily delegace Česka, Slovenska, Belgie, Nizozemska, Rumunska, Slovinska a Švédska; Rakousko a Estonsko se zdrželo hlasování. Schválená direktiva má být zavedeny do legislativ členských zemí do roku 2014.

Návrh se týká ochrany nahrávek, na ně má právo buď interpret, nebo hudební vydavatel, který za něj interpretovi zaplatil (třeba jednorázově, záleží na smlouvě). K tomu ještě existuje ochrana autorů, to jsou textaři a skladatelé. Ta trvá po celý život a následně 70 let po smrti posledního z nich.

Mimochodem, v USA jsou nahrávky chráněny po dobu 95 let. Zde najdete pěkný přehled, která autorská práva, kde a jak dlouho platí.

Zdroj: EU (PDF)

Byl pro vás článek přínosný?