Hlavní navigace

EU boří další hranice. V zahraničí půjde sledovat domácí televize

Sdílet

Zdroj: Redakce

Prvního dubna vstoupila v platnost nová evropská regulace o přeshraniční přenositelnosti on-line služeb poskytujících obsah v rámci vnitřního trhu. Pod komplikovaným názvem se skrývá příkaz, aby vám provozovatelé nabízeli služby nejen doma, ale také při vycestování do zahraničí (zemí EU). Platíte-li si internetovou televizi apod., budete ji moc sledovat také v Chorvatsku, a to bez dalších příplatků. To doposud nebylo pravidlem a provozovatelé služeb aplikovali regionální zámky, takže vám při spuštění aplikace nebo návštěvě webu napsali, že obsah není v této zemi dostupný. Loni schválené nařízení tyto zámky ruší. Pravidla se týkají poskytování televize (včetně sportovních přenosů), filmů, hudby, e-knihy nebo her. Na problém s geografickým blokováním v praxi narazíte hlavně v prvních dvou případech.

ČT v zahraničí? Nejspíš ne

Avšak pozor, nové pravidlo musí povinně splnit jen poskytovatelé předplacených/placených služeb. EU konkrétně zmiňuje Netflix, HBO Go nebo Voyo. Ale například Česká televize (iVysílání) nebo Český rozhlas takovou povinnost nemají, protože koncesionářské poplatky nejsou podle nařízení předplatné. Bude tak pouze na veřejnoprávních médiích, jestli občanům vyhoví. Totéž se týká i dalších bezplatných obsahových služeb.

V zahraničí si obsah České televize nepřehrajete V zahraničí si obsah České televize nepřehrajete

Aby provozovatelé mohli službu nabídnout i za hranicemi, musí nejdříve při uzavření nebo prodloužení smlouvy ověřit vaše bydliště. K tomu mohou využít nejvýše dva z následujících prostředků.

  1. průkaz totožnosti, prostředky pro elektronickou identifikaci, zejména prostředky spadající mezi systémy elektronické identifikace oznámené v souladu s nařízením Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 910/2014 (12), nebo jiný platný doklad totožnosti potvrzující členský stát bydliště účastníka;
  2. platební údaje, jako je číslo bankovního účtu nebo číslo kreditní či debetní karty účastníka;
  3. místo instalace set-top boxu, dekodéru nebo podobného zařízení používaného pro dodávání služeb účastníkovi;
  4. doklad o úhradě poplatků účastníkem za jiné služby poskytované v daném členském státě, jako jsou například televizní a rozhlasové koncesionářské poplatky;
  5. smlouva o poskytování internetového nebo telefonického připojení nebo jakýkoli podobný typ smlouvy, která účastníka váže k určitému členskému státu;
  6. zápis do místních voličských seznamů, pokud jsou takové seznamy veřejně dostupné;
  7. údaje o placení místních daní, pokud jsou tyto informace veřejně dostupné;
  8. faktura za veřejné služby, která účastníka váže k určitému členskému státu;
  9. fakturační nebo poštovní adresa účastníka;
  10. prohlášení účastníka potvrzující jeho adresu v členském státu;
  11. kontrola IP adresy účastníka za účelem zjištění členského státu, v němž účastník přistupuje k on-line službě poskytující obsah.

Fakticky už tyto informace mají a k zaregistrovanému účtu pouze přiřadí, že patří do Česka. T-Mobile jako první z českých společností oznámil, že jeho televizní služby jsou pro Čechy dostupné v celé EU, ať už se připojí přes mobilní síť nebo třeba hotelovou Wi-Fi. Podporu již ohlásila také Digi TV.

Někdy i nevýhodné

Možnost sledovat domácí služby v zahraničí je pro uživatele přínosné. Jak to ovšem bude s nadnárodními službami? Asi víte, že Netflix a spol. fungují v desítkách zemí, ale dostupnost jednotlivých titulů se liší. Nová europravidla nařizují, že vám poskytovatel musí v zahraničí nabídnout tentýž obsah, co máte doma. Jestli vám při zahraničním pobytu přidá i místní obsah, to je čistě na něm.

TIP: Do konce roku budeme moci nakupovat v e-shopech z celé EU

V praxi tak v zahraničí na Netflixu neuvidíte filmy a seriály, které jsou určeny jen pro Brity, Francouze… Při sledování Eurosportu byste třeba zase mohli dát přednost místnímu programu, ale uvidíte jen ten český. Leda že by Netflix, Eurosport a další rozhodly jinak.

I tak je nová regulace pro uživatele krok správným směrem, protože pokryje potřeby většiny uživatelů. K jednotnému trhu, kdy bude moci každý sledovat cokoliv, je ale ještě hodně daleko. S licenčními právy k vysílání audiovizuálních děl se bohužel stále obchoduje na regionální úrovni.

Byl pro vás článek přínosný?