Hlavní navigace

Eurocom Sky X9: herní desktop v těle notebooku. Povedlo se? (recenze)

31. 1. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Design, zpracování a specifikace

Eurocom Sky X9 je herním notebookem, jaký jste opravdu ještě neviděli. Eurocom je speciálními výtvory dobře známý, Sky X9 je ale výstřelkem i pro ně. V ne úplně šíleném 17,3" přístroji najdete špičkový desktopový procesor, špičkovou desktopovou grafiku nebo třeba dvě NVMe SSD v poli RAID0. Povedlo se, nebo je Sky X9 jen tenký desktop s víkem?

Eurocom Sky X9
Eurocom Sky X9

Design

Vzhled notebooku asi není žádným překvapením. Nacpat Core i7-6700K a GeForce GTX 980 do 17,3" těla vyžaduje značné kompromisy. Rozměry jsou tak i na 17" herní notebook poněkud větší, než jsme zvyklí. Na druhou stranu by ještě před několika málo lety nešlo o žádný extrém – tloušťka 45 mm a hmotnost 4,8 kg nebyly mezi highendovými notebooky vůbec nic zvláštního.

Vzhledově jsou notebooky značky Eurocom poněkud střídmější než je v herním segmentu obvyklé – což může být pro spoustu zájemců dobře. Nejinak je tomu i zde. Černý plastový notebook má sice mírně zkosené hrany na rozích a pulzující podsvícené lišty na víku, i přesto ale působí poměrně decentně.

Eurocom Sky X9 Eurocom Sky X9 Eurocom Sky X9 Eurocom Sky X9 Eurocom Sky X9

Zpracování

Základna je velmi pevná a neprohýbá se, mile nás tentokrát překvapilo i pevné víko. U starších modelů Eurocomu jsme si stěžovali na silně se prohýbající plochu na víku, zde jsou nad displejem výztuhy. Mírně se nám ale znelíbilo drobné praskání při deformaci víka a promítání prohybů do podsvícení.

Klouby jdou otevřít pouze na zhruba 110–120 ° a těžké víko lze sklepat.

Povrch notebooku je jemně matný či spíše polomatný. Otisky prstů budou mírně patrné na víku, nejde ale o nic hrozného.

Hmotnost činí 4,8 kg, což je hodně, na danou konfiguraci se ale není čemu divit.

Specifikace

Eurocom Sky X9
displej 17,3" Full HD (1920 × 1080 px), matný IPS, 127 ppi
procesor Intel Core i7-6700K na 4,0–4,2 GHz, Skylake, 4/8 jader, TDP 91 W
grafický čip Nvidia GeForce GTX 980 8 GB GDDR5
RAM 16 GB DDR4 2400 MHz
úložiště RAID: 2×256GB SSD, 1TB pevný disk
optická mechanika
akumulátor 89 Wh
rozměry a hmotnost 428 × 308 × 45 mm, 4,8 kg
OS Windows 10 64-bit
Rozhraní
sítě Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 4.0
USB 5× USB 3.0, 1× USB 3.1 typ C/Thunderbolt 3
čtečka pam. karet SD/MMC
výstupy na monitory HDMI, 2× mini-DisplayPort
další webkamera, 3× 3,5mm jack, 1× 3,5mm S/PDIF, 2× RJ-45
Cena a záruka
záruka 2 roky
zapůjčil Goldmax ČR
cena smluvní, cca 130 000 Kč vč. DPH

Klávesnice, touchpad, displej a konektivita

Porty, konektivita, a notebook ze stran

Na levé straně notebooku najdete hned dva síťové konektory RJ-45, dále tři porty USB 3.0 a čtyři 3,5mm konektory, z nich jeden optický S/PDIF. Přední strana je prázdná.

Na pravé straně máte slot na SD/MMC karty, port USB 3.0, konektor USB 3.1 typu C (kompatibilní s Thunderboltem 3 a tedy zároveň grafický výstup), dva mini-DisplayPorty a slot pro zámek Kensington. Zadní strana dále obsahuje HDMI, páté USB 3.0 a zdířku napájecího adaptéru.

Eurocom Sky X9 Eurocom Sky X9 Eurocom Sky X9 Eurocom Sky X9

Co do bezdrátové konektivity podporuje notebook Wi-Fi 802.11ac v podání síťovky Killer Wireless-n/a/ac 1535 a Bluetooth 4.1. Drátové síťovky jsou tu hned dvě – obě Killer e2400.

Eurocom Sky X9
Eurocom Sky X9

Klávesnice

Klávesnice má tři segmenty, které lze podsvítit různými barvami nezávisle na sobě. Zvlášť lze nastavit i barvu podsvícení vzadu na víku.

Klávesy jsou mírně prohnuté, mají silnější odpor a střední zdvih. Píše se na nich velmi pěkně a tiše. Stisk je měkký a pozvolný, ale tuhý.

Eurocom Sky X9
Eurocom Sky X9

Touchpad

Na touchpad si také nemohu stěžovat. Velká přesná dotyková plocha byla doplněna dvěma středně tuhými a relativně tichými tlačítky. Mezi nimi je čtečka otisků prstů.

Displej

Osazen je 17,3" IPS panel s rozlišením Full HD, tedy 1920 × 1080 px. Displej má matný povrch, obnovovací frekvence je vyšších 75 Hz a je podporována technologie Nvidia G-Sync pro hladší vertikální synchronizaci. V konfigurátoru je dostupný i 4K panel.

Barvy byly od oka velmi pestré, černá velice tmavá. Po přeměření optickou sondou jsme našli mírné odchylky v modré a zelené části spektra, gamut ale zůstává poměrně blízký hodnotám sRGB a kontrast je skutečně docela vysoký.

Eurocom Sky X9

Svítivost: 45–297 cd/m2 (120 cd/m2 v 30 %)

Kontrast: 1:638

Měřili jsme kolorimetrickou sondou Datacolor Spyder 3 Express.

Hardware, výkon

Hardware

Procesorem je tu Intel Core i7-6700K, odemčené čtyřjádro Skylake na 4,0–4,2 GHz. CPU podporuje Hyper-Threading, jde tak o virtuální osmijádro. Jde o procesor ze stolních počítačů s TDP 91 W.

Odemčený násobič v kombinaci s čipsetem Z170 Express dovoluje CPU přetaktovat, přetáčet velké desktopové čtyřjádro v notebooku nám ale přišlo jako vyloženě špatný nápad. Intel nabízí čtyřjádrové Skylaky s odemčeným násobičem i v mobilní verzi, např. Core i7-6820HK. V tom případě má procesor poloviční TDP a disponuje i širší sadou úsporných módů.

Eurocom Sky X9

Grafickou kartou je Nvidia GeForce GTX 980 (ne GTX 980M) s 8 GB pamětí GDDR5. Jádro GM204 zde má 2048 aktivních shaderů. Jádro pracuje na 1190–1227 MHz (přetaktování o cca 10 %), paměti připojené na 256bitové sběrnici na 7 GHz efektivně. Karta je zapojená ve slotu MXM a má TDP kolem 150 W.

Eurocom Sky X9

Operační paměti tu je 16 GB pamětí DDR4 na 2400 MHz ve dvoukanálovém zapojení. Jde o mobilní moduly ve slotech SO-DIMM.

Úložištěm jsou dvě 256GB SSD v poli RAID0. Jde o modely Samsung PM951 a celková kapacita tak dosahuje 512 GB. Obě SSD jsou zapojeny ve slotech M.2 přes linky PCI Express, jde tedy o standard NVMe. Dále tu je 2,5" pevný disk – HGST s kapacitou 1000 GB a rychlostí 7200 ot./min.

Eurocom Sky X9 Eurocom Sky X9

Výkon

Procesor, paměti, grafika, SSD – v jistých aspektech jde o nejvýkonnější hardware, který se mi za více než pět let testování dostal do rukou.

Procesor pracující na 4 GHz i ve vícevláknové zátěži vede ve všech provedených testech CPU.

U grafiky by šlo výkon navýšit zapojením v SLI, jak to má konkurenční MSI GT80S, je také možné spojit do SLI dvě GTX 980M, čímž také dosáhneme vyššího výkonu. Přetaktovaná GTX 980 nicméně zůstává nejvýkonnějším single-GPU řešením na trhu.

Pole dvou SSD sice dosáhlo jen průměrného skóre v AS SSD, notebook však naprosto „vybombardoval“ všechny subtesty v obou PCMarcích.

Na špičce nabídky je těžké říct, co je opravdovou jedničkou. Jediné, co mohu říct s jistotou, je, že Eurocom Sky X9 svým výkonem nechá 99 % notebooků daleko v prachu a s jedním či dvěma konkurenčními řešeními si může podat ruku.

Testy procesoru

Poznámka: Procesory a grafické karty nebyly měřeny na přesně srovnatelných konfiguracích.

x264 FHD benchmark v1.0.1 64-bit

FHD benchmark také používá bezplatný x264, počítá už s 64bitovými systémy a má příjemnější rozhraní. Benchmark si můžete v připraveném vlákně v našem diskuzním fóru.

Zoner Photo Studio 18 64-bit (integrovaný benchmark)

V aktuální verzi ZPS používáme vestavěný benchmark.

Cinebench R15 64-bit

WinRAR 4.20 64-bit

Používám zabudovaný benchmark (ALT + B) se zapnutou volbou multithreading.

Testy úložiště

AS SSD Benchmark měří jednak sekvenční i náhodné rychlosti, dále hodnotí úložiště i bodově. Používáme jej pouze pro SSD. Má také subtest Copy benchmark, který se zaměřuje na kopírování vzorku souborů – tento test používáme vždy.

Eurocom Sky X9

Eurocom Sky X9

CrystalDiskMark měří výkon úložiště. Zaznamenává jak sekvenční rychlost, tak náhodné čtení různě velkých bloků.

Eurocom Sky X9

 Eurocom Sky X9

HD Tune měří sekvenční rychlost a přístupovou dobu.

PCMark 7, PCMark 8

PCMark 7 je celkem spolehlivý ukazatel praktické rychlosti celého počítače. Do výsledku hodně zasahuje rychlost úložiště – stejně jako v reálném použití.

PCMark 8 je nový nástroj, který nám Futuremark dal k dispozici ještě před jeho uvedením na trh. Funguje trochu jinak – najdete v něm několik sad testů zaměřených na různé využití PC. Sady si můžete i nastavovat podle vlastních představ.

Vždy pouštíme akcelerovanou verzi benchmarku.

Test Storage bych bral s rezervou – benchmark v něm zřejmě zohledňuje, zda má notebook samostatné SSD. Například modely s SSHD drtivě prohrávají proti hybridním zapojením, která jsou na úrovni velikých SSD – realita je ovšem poněkud jiná.

3DMark 11, 3DMark

3DMark 11

Ještě před nedávnem nejnovějším testem grafiky od Futuremarku byl 3DMark 11. Ten už používá DirectX 11 (Shader Model 5.0) a žádnou fyziku pouze pro jednu značku. Nyní Futuremark vydal nový 3DMark (bez číselného označení verze) a my začínáme sbírat výsledky z něj.

Opět používám referenční nastavení a profil Performance (skóre je ve tvaru Pxxxx), 1280 × 720 px.

Nejnovějším benchmarkem od Futuremarku je letošní 3DMark, tentokrát bez označení verze. Jeho velkou novinkou je přítomnost hned tří sad testů, z nichž výsledky té nejnižší jsou srovnatelné i s výsledky 3DMarku pro Android a iOS. Ačkoli výsledky vypadají značně divoce a zatím máme k dispozici jen značně omezený počet výsledků, pro informaci sem dávám grafy. Jakmile bude možné sehnat k testu i nějaký top-model konkurence, začnu ze skóre vyvozovat závěry, zatím ale 3DMark v průměrných výsledcích započítán není.

Testuji vždy s referenčním nastavením, pokud používám benchmark Fire Strike, tak s připojeným displejem alespoň s rozlišením Full HD.

3DMark: Fire Strike

Nejnovějším benchmarkem od Futuremarku je letošní 3DMark, tentokrát bez označení verze. Jeho velkou novinkou je přítomnost hned tří sad testů, z nichž výsledky té nejnižší jsou srovnatelné i s výsledky 3DMarku pro Android a iOS. Ačkoli výsledky vypadají značně divoce a zatím máme k dispozici jen značně omezený počet výsledků, pro informaci sem dávám grafy. Jakmile bude možné sehnat k testu i nějaký top-model konkurence, začnu ze skóre vyvozovat závěry, zatím ale 3DMark v průměrných výsledcích započítán není.

Testuji vždy s referenčním nastavením, pokud používám benchmark Fire Strike, tak s připojeným displejem alespoň s rozlišením Full HD.

Skutečným nástupcem 3DMarku 11 je Fire Strike, nabitý nejnovějšími technologiemi a skutečně pekelně náročný.

Aliens vs. Predator, Batman: Arkham Origins

Aliens vs. Predator

Pro testy používáme benchmark, který je na internetu k dispozici ke stažení zdarma. Běží v režimu DirectX 11 a jde o test, který není ani zdaleka limitovaný procesorem a dobře v něm škálují i řešení postavená na multi-GPU. Průběh testu na videu (YouTube EHW).

Pro snadnější testování existuje utilita AvP benchmark tool, tu stačí nastavit takto a spustit test:

Batman: Arkham Origins


Trochu kontroverzní titul používající knihovny Nvidia GameWorks je jediným zástupcem už notně obaleného a v neuvěřitelném množství her použitého Unreal 3 engine. Grafické karty srovnáváme bez HW PhysX.

Battlefield 3, Bioshock Infinite

Battlefield 3

Oblíbený Battlefield 3 (DirectX 11) se testuje docela obtížně, FPS jsem měřil Frapsem a testovací běh provedl ručně. Stejně jako Adam Vágner na ExtraHardware jsem měřil první misi (nepočítám tutorial v metru). Benchmark zapínám při prvním slovu v transportéru, po vystoupení počkám, až se objeví za vojáky nápis Follow a jdu rovně po ulici až k vojákovi šacujícímu civilistu. U něj se otočím o 90 ° doprava, jdu k briefingu s poručíkem, obejdu stůl s mapou, zadívám se zpět na ulici, ze které jsem přišel a počkám, než briefing skončí, potom benchmark vypínám. To vše trvá téměř přesně 119-120 s.

Nastavení jako vždy - Ultra, rozlišení 1920 × 1080 px, 4× MSAA.

Bioshock Infinite

Stejně jako další nové hry z AMD Game Evolved (či přímo Never Settle) i BioShock Infinite obsahuje docela hezký zabudovaný benchmark, který odzkouší několik lokací. Nastavení Ultra (DX11) zajistí využití všech moderních ve hře využitých technologií kromě DDOF (Diffusion Depth Of Field). Výsledkem v grafu jsou průměrná fps napříč všemi lokacemi (průměr průměrných fps). Testujeme s detaily nastavenými na maximum.

    

Crysis 2, Crysis 3

Crysis 2

CryEngine 3 s DirectX 11 je občas kritizován za přehnanou teselaci, jde ale o relativně populární a náročnou hru, která očividně nijak moc nediskriminuje ani jednu značku, alespoň, co se grafiky týče. Používal jsem Adrenaline Benchmark.

Jako vždy, testoval jsem v 1920 × 1080 px, 4× MSAA a maximálních detailech (Ultra a jednotlivě nastavená maxima), testovací sekvenci Central Park a průměr ze dvou průchodů.

Crysis 3

V Crysis 3 používám FRAPS a měřím sekvenci na začátku hry (kromě tutorialu). Benchmark zapínám, když začínám běžet za Psychem a vypínám, jakmile vyběhneme po schodech nahoru do první místnosti. Měřím tři průchody a zaznamenávám průměr.

Rozlišení 1920 × 1080 px, rozlišení textur i specifikace systému velmi vysoké. Antialiasing SMAA střední.

Metro: Last Light, Sleeping Dogs

Metro: Last Light

Metro testuji pomocí vestavěného benchmarku, který je velmi náročný (přinejmenším je náročnější než několik úvodních hodin hry pro jednoho hráče). Průběh testu (i s proužky pro FCAT) si můžete prohlédnout na videu v našem kanálu na YT.

Sleeping Dogs (+ hi-res texture pack)

Také Sleeping Dogs nemohli být oproštěni od zabudovaného benchmarku. Textury ve vysokém rozlišení si můžete na Steamu do hry stáhnout jako DLC a s ním dává hra už zabrat nejedné dnešní grafice.

    

 

S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat, Tomb Raider

Stalker: Call of Pripyat


Ke třetímu dílu Stalkera naštěstí existuje volně šiřitelný benchmark, v něm používáme k testům pouze čtvrtou, nejnáročnější část (nastavení se slunečními paprsky – SunShafts). Vše je nastaveno na naprosté maximum (DX11 funkce jako teselace nebo CHS), MSAA pak na stupeň 4×.

Tomb Raider (2013)

S loňským Tomb Raiderem jste se mohli setkat už ve dvou testech podrobných měření s nástrojem FCAT (viz např. FCAT a testy (ne)plynulosti: když se nehraje jen na průměry), takže jste s teselovanou Larou jistě obeznámeni.

   

 

Výdrž, provozní vlastnosti, software

Výdrž, hluk a zahřívání

Procesory Skylake jsou úspornější než jejich předchůdci. Pokroků se dočkala nejen řada U, ale hlavně čipy HQ, které mají konečně kompletní sadu sleep-states. Proto zamrzí, že je ve Sky X9 vestavěný desktopový čip, který těmito nedisponuje.

Zatímco ve většině výkonnostních grafů skončil Eurocom s náskokem první, ve výdrži je zase přesvědčivě poslední. Výdrž není u takového notebooku zrovna zásadní, šla by ale razantně zlepšit osazením jiného CPU – a to na cenovce nad 100 000 Kč nemůžeme nechat bez povšimnutí.

  • Web (Cnews.cz v Chrome, obnovování každých 20 s, Wi-Fi, jas LCD ~120 cd/m2): 1:24 h

Vcelku logicky je chladící systém něčím nevídaným. Notebook má celkem tři chladící okruhy, tedy tři ventilátory. Nasávání vzduchu je řešeno perforovanými částmi vepředu i naspodu, výdech realizuje perforovaná zadní strana. Absence optické mechaniky dovolila do 17" notebooku vměstnat poměrně robustní chladiče.

Regulace otáček ventilátorů je různá, poměrně pomalá, a hlavně si notebook neustále drží značné teplo. Z obou velkých čipů je tím žravějším v klidu procesor, v zátěži grafika. Značný hluk v zátěži by se dal přehlédnout, daný výkon mu odpovídá, nepříjemný je ale hluk v klidu. Ten můžeme opět přičíst nerozumnému osazení desktopového čipu, a po jistém zkoumání i jeho slabšímu chladiči. Chlazení grafiky je i přes její vyšší příkon podstatně silnější, zátěž na (úspornějším) procesoru způsobí větší hluk ventilátoru.

Eurocom Sky X9 Eurocom Sky X9 Eurocom Sky X9

 Spotřeba na wattmetru na napájecím adaptéru, vždy 120 cd/m2 a Vysoký výkon:

  • klid: 68 W (30–35 °C CPU, 45–50 °C GPU)
  • Prime95: 168 W (90 °C na CPU)
  • Furmark: 233 W (80 °C na GPU, nižší hluk než u zátěže CPU)
  • Prime95+Furmark: 309 W (90° C CPU, 80°C GPU)

Zvuk

Jsou zde velmi slušné reproduktory 2.1, satelity najdete vedle středového ukotvení víka k základně, směřují tedy nahoru, subwoofer na spodní části základny směřuje dolů. Zvuk je plný, kvalitní a velice hlasitý, subwoofer zajišťuje decentní basové podbarvení.

Software

Systémem na testovaném PC byly Windows 10 64-bit.

Závěr, plusy a mínusy

Verdikt

U testování i psaní recenze jsem si lámal hlavu nad tím, zda notebooku patří ocenění. Neubránil jsem se samozřejmě srovnání s MSI GT80 – notebooky za 130 000 Kč si byly lecčím podobné.

Eurocom Sky X9 má silnější (desktopový procesor), jednu silnější grafiku, pravděpodobně rychlejší pole SSD, decentní design, pěknou tuhou membránovou klávesnici a displej s podporou Nvidia G-Sync. Notebook je navíc snáze konfigurovatelný a česká distribuce nabící opravy a upgrady metodou výměny jednotlivých dílů.

MSI GT80 má mechanickou klávesnici se spínači Cherry MX Brown, nepatrně pevnější zpracování, dvojnásobnou výdrž na baterku, díky dvěma GeForce GTX 980M celkově vyšší herní výkon a je tišší v klidu.

Eurocom Sky X9
Eurocom Sky X9

Ačkoli MSI GT80 Titan od nás ocenění před rokem získal, Eurocom Sky X9 se jej nakonec o vlásek nedočká. Volba desktopového procesoru mi přijde poněkud nešťastná – Core i7-6920HQ by bylo pomalejší jen o cca 10 % a odpadly by problémy se spotřebou i chlazením. A dávat ocenění superdrahému hernímu notebooku s posledním výkřikem stárnoucí architektury Maxwell nemusí být šťastná volba, kvůli budoucím grafikám dnešní konfigurace brzy zastará.

Eurocom Sky X9 si od nás odnáší hodnocení 95 % a doporučení. Pokud sháníte opravdu extrémně výkonný herní notebook použitelný v případě potřeby jako pracovní stanici, Je Sky X9 dotažen k dokonalosti ve většině aspektů. Přesto vidíme i na těchto astronomických cenách i o malinko lepší řešení.

Notebooky Eurocom si můžete poskládat dle svého gusta na stránkách oficiální distribuce Goldmax.cz, prodává je též Alza.cz a najdete je vystavené právě v showroomu Alzy.

Plusy / mínusy
absolutní výkonnostní špička
slušná klávesnice
dobrý obraz i zvuk
Nvidia G-Sync
dobrá konfigurovatelnost, snadné opravy
extrémní cena
hluk v klidu
velmi nízká výdrž
desktopový procesor se do notebooku nehodí
GTX 980 nebude špičkou moc dlouho
Cena 130 000 Kč vč. DPH
Hodnocení: 95 %

Specifikace

Eurocom Sky X9
displej 17,3" Full HD (1920 × 1080 px), matný IPS, 127 ppi
procesor Intel Core i7-6700K na 4,0–4,2 GHz, Skylake, 4/8 jader, TDP 91 W
grafický čip Nvidia GeForce GTX 980 8 GB GDDR5
RAM 16 GB DDR4 2400 MHz
úložiště RAID: 2×256GB SSD, 1TB pevný disk
optická mechanika
akumulátor 89 Wh
rozměry a hmotnost 428 × 308 × 45 mm, 4,8 kg
OS Windows 10 64-bit
Rozhraní
sítě Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 4.0
USB 5× USB 3.0, 1× USB 3.1 typ C/Thunderbolt 3
čtečka pam. karet SD/MMC
výstupy na monitory HDMI, 2× mini-DisplayPort
další webkamera, 3× 3,5mm jack, 1× 3,5mm S/PDIF, 2× RJ-45
Cena a záruka
záruka 2 roky
zapůjčil Goldmax ČR
cena smluvní, cca 130 000 Kč vč. DPH

Galerie fotografií, screenshoty

Eurocom Sky X9 Eurocom Sky X9 Eurocom Sky X9 Eurocom Sky X9 Eurocom Sky X9 Eurocom Sky X9 Eurocom Sky X9 Eurocom Sky X9 Eurocom Sky X9 Eurocom Sky X9 Eurocom Sky X9 Eurocom Sky X9 Eurocom Sky X9 Eurocom Sky X9 Eurocom Sky X9 Eurocom Sky X9 Eurocom Sky X9 Eurocom Sky X9 Eurocom Sky X9 Eurocom Sky X9 Eurocom Sky X9 Eurocom Sky X9 Eurocom Sky X9 Eurocom Sky X9 Eurocom Sky X9 Eurocom Sky X9 Eurocom Sky X9 Eurocom Sky X9

Eurocom Sky X9 Eurocom Sky X9 Eurocom Sky X9 Eurocom Sky X9 Eurocom Sky X9 Eurocom Sky X9 Eurocom Sky X9 Eurocom Sky X9 Eurocom Sky X9 Eurocom Sky X9 Eurocom Sky X9 Eurocom Sky X9 Eurocom Sky X9 Eurocom Sky X9 Eurocom Sky X9 Eurocom Sky X9 Eurocom Sky X9 Eurocom Sky X9 Eurocom Sky X9 Eurocom Sky X9 Eurocom Sky X9 Eurocom Sky X9 Eurocom Sky X9 Eurocom Sky X9 Eurocom Sky X9 Eurocom Sky X9 Eurocom Sky X9 Eurocom Sky X9 Eurocom Sky X9 Eurocom Sky X9 Eurocom Sky X9 Eurocom Sky X9 Eurocom Sky X9

Byl pro vás článek přínosný?