Hlavní navigace

Eurosport Player má být rájem sportovních fanoušků. Připomíná spíš peklo (zkušenosti)

Sdílet

Zdroj: Redakce

Letos je to deset let, co Eurosport spustil vysílání přes internet. Eurosport Player jsme na Cnews vyzkoušeli už před šesti lety, tehdy jsem službu chválil za množství obsahu, ale kritizoval za vše ostatní. Jak už vám po přečtení nadpisu asi došlo, eurosporťáci se moc nepoučili. Ale hezky popořadě. Eurosport Player je služba, která vám přes internet zpřístupní oficiální vysílání Eurosportu 1 a 2 plus některých bonusových kanálů, když probíhají velké akce (jako brzy olympiáda). Ke sledování nepotřebujete žádnou kabelovku nebo satelit. Stačí se zaregistrovat na eurosportplayer.com, zaplatit a následně můžete Eurosport sledovat na počítači, mobilu i televizoru. Za přístup se platí kartou nebo PayPalem.

Eurosport Player můžete vyzkoušet zdarma

Měsíční předplatné stojí 6,99 eura (180 Kč), celoroční pak 29,99 eura (760 Kč). Jednoduchou matematikou vám jistě vyšlo, že roční je skoro třikrát výhodnější. Naštěstí máte možnost službu vyzkoušet zdarma na 5 dní (je třeba nejdříve uvést platební údaje). To bych každému doporučil, protože Eurosport Player je nevyzpytatelný.

Papírově všechno hraje. Player má moderní líbivý web (konečně bez Flashe i Silverlightu) i aplikace pro všechny dnes důležité platformy. Kromě Androidu a iOS jej najdete též na Apple TV a chytrých televizorech od Samsungu. Aplikace pro Android TV chybí, Player si ale rozumí s Chromecastem. K tomu budete potřebovat aplikaci pro Android nebo iOS, posílat obraz z počítače není možné.

Z toho by se jeden zbláznil

S výjimkou Apple TV jsou vyzkoušel všechny možnosti, jak Eurosport Player používat. Pro všechny typy vysílání platí, že obraz je v rozlišení až 720p. Kvalitu si ale nevyberete, nastavuje se automaticky. Na Smart TV od Samsungu (dále jen STV) jsem HD snad nikdy neviděl, přestože internetovou linku mám dostatečnou (20 Mb/s). Na jiných platformách HD bylo, ale občas se kvalita bez udání důvodu zhoršovala.

Ve všech případech po spuštění Playeru uvidíte podobnou obrazovku. Standardně ukáže dvě velká okna s aktuálním živým vysíláním E1 a E2. Nad tím pak bude jednoduchý kalendář a filtr sportů. Někde kolem pak menu, ve kterém najdete vyhledávač, archiv nebo zvláštní události (aktuálně olympiáda).

Přes kalendář se dostanete k televiznímu programu, který ukazuje přehled týden nazpět a týden dopředu. U živého vysílání se v prohlížeči můžete díky timeshiftu vrátit až 5 minut nazpět, v mobilních aplikacích ani na STV nikoliv. V prohlížeči i mobilních aplikacích lze přepínat komentář v různých jazycích (čeština, angličtina atd.), na STV jsem měl jen angličtinu bez možnosti změny. Na STV i v mobilních aplikacích je možné z dřívějšího programu vybrat přenos a rovnou se na něj podívat. V prohlížeči nikoliv, tam jsou všechny dlaždice zašedlé.

2018-02-07_15h59_21 Je libo snooker, snooker, nebo snooker?

Přehlednosti nepřidává, že dlaždice pro dané sporty jsou pořád stejné. Eurosport má navíc velmi chabé popisy událostí, takže ani nevíte, na co se díváte. U mých oblíbených skoků na lyžích teď ve všech případech vidím stejný obrázek siluety skokana a v něm nápis Skoky na lyžích : Světový pohár. Není poznat, kde se skákalo, ani který den. Někdy to lze identifikovat podle uvedeného Hill Size nebo faktu, že jde o týmový závod. U snookeru nevíte, kdo s kým hraje. U alpského nebo klasického lyžování zase často není vidět, o který typ závodu jde. Často místo názvu zůstane jen chybová hláška.

Archiv se nejmenuje Archiv, jak byste čekali, ale zmatečně jde o Na požádání (On demand). Asi proto, že jako archiv vůbec nefunguje. Najdete v něm starší přenosy roztříděné podle sportů, ale někdy obsahuje až měsíc staré záznamy, někdy třeba jen týden. Skoro vždy u nich chybí komentář, přestože v živém vysílání byl. Záznamy jsou často špatně sestříhané. Nejednou jsem našel useknutý začátek, zatímco na konci záznam přetekl až do dalšího sportu.

Curling si ani nezaslouží popisek, stačí *unknown*
Curling si ani nezaslouží popisek, stačí *unknown*
Filtr sportů
Filtr sportů
Speciál k olympiádě
Speciál k olympiádě
Zvláští události mají vlastní kategorii
Zvláští události mají vlastní kategorii
Archiv se jmenuje Na požádání
Archiv se jmenuje Na požádání
Nechybí streamování přes Chromecast
Nechybí streamování přes Chromecast
Přímý přenos nabízí volitelné komentáře
Přímý přenos nabízí volitelné komentáře
Úvodní obrazovka s živým vysíláním
Úvodní obrazovka s živým vysíláním

Těšil jsem se na využití Chromecastu, ale přenos se mi bůhvíproč často zasekával nebo vypadával. Přitom jej používám běžně na YouTubu i Netflixu a běží bez chyb. Řešením bylo streamování přes Chromecast zapnout a vypnout. Po pár minutách zase problém.

Platit, nebo ne?

Je to průser. Deset let zkušeností s vysíláním přes internet a Eurosport Player se chová jako nesmělý pokus nějaké začínající firmičky. Ať už jsem Player zkoušel na kterékoliv platformě, vždy zlobil něčím unikátním. A k tomu všechny ty společné chyby. Je takový problém udělat plnohodnotný archiv vysílání (alespoň měsíc dozadu), kde bude všechno pěkně popsané, s možností vybrat si komentář apod.? Je připojení Playeru do Česka tak mizerné, že vysílání má kolísavou kvalitu (rozlišení) a vypadává Chromecast? Nic ví nepotřebuji.

Česká televize letos získala jen část práv na vysílání olympiády, veškeré přenosy budou právě na Eurosportu. Ten ZOH zužitkuje nejen na prvním a druhém kanále, ale taky na zvláštních kanálech dostupných jen na internetu. Bez Playeru se k nim nedostanete. I přes tento fakt mám vzhledem k výše popsaným problémům chuť Player nedoporučit. Méně starostí bude, pokud si na měsíc zaplatíte některou z internetových televizí, které už dnes nejsou vázané na konkrétní poskytovatele. Radek Kejduš několik z nich otestoval.

+ hromada sportu na jednom místě, podpora Chromecastu, výhodná roční cena

drahé měsíční předplatné, nepřehledný web i aplikace, špatně sestříhané záznamy, nepředvídatelné chování

PS: V galerii jsou použity screenshoty z aplikace v6.1.1 pro iPad.

Byl pro vás článek přínosný?