Hlavní navigace

EVGA končí s výrobou grafických karet. Prý kvůli špatným vztahům Nvidie s jejími partnery

18. 9. 2022

Sdílet

Zdroj: Evga
EVGA bývala vnímaná jako nejvýznačnější výrobce grafik GeForce, takže je docela překvapení, že najednou končí, a ještě je to podle ní právě kvůli přístupu Nvidie. Každopádně mezi GeForce RTX 4000 už žádné karty EVGA nebudou.

Za pár dní Nvidia vydá novou generaci grafických karet GeForce (RTX 4000), ale bude u toho chybět jedna věc. Grafické karty GeForce vyrábí mnoho partnerů, ale nejexkluzivnější byly karty EVGA. Je proto překvapení, že právě tato značka oznámila, že s grafikami končí a generaci RTX 4000 vyrábět nebude. A prý to je aspoň zčásti způsobeno problémy ze strany Nvidie, přestože EVGA byla vnímána jako první mezi partnerskými výrobci.

Sklidí RTX 3000 a RTX 4000 už nezaseje

Tato zpráva se provalila nyní o víkendu a již ji potvrdila přímo oficiálně i samotná firma. V jejím prohlášení stojí doslova, že nebude nabízet grafiky generace GeForce RTX 4000 – ale ani žádné další poté. Firma bude dál poskytovat všechnu podporu na dosavadní grafiky a generaci GeForce RTX 3000 bude dál prodávat. Spíše ale jen do vyprodání zásob, pokud firma ještě nějakou dobu bude dál vyrábět i nové kusy, asi to bude skutečně jen dočasná věc.

EVGA nevyrábí jen grafické karty – vedle nich například i zdroje, různé herní příslušenství a také základní desky, v nichž je ale relativně malým hráčem (zaměřuje se na highend a nadšence – dlouho jen na platformě Intel, nedávno začala také s deskami X570 pro AMD). Grafické karty pro ní ale byly zdaleka největší byznys – tvořily prý až 75 % tržeb. Jenže současně asi na nich nebyly zas tak vysoké marže.

Podle komentáře vydaného analytickou firmou Jon Peddie Research výroba grafických karet není úplně nejatraktivnější byznys. Výrobní náklady, komplexita výroby a vývoje i různé další náklady (propagace) stále rostou. Naopak marže výrobců dlouhodobě pořád klesají, zatímco marže Nvidie coby celého podniku se pořád zvyšují, byť v tom mají prsty i enterprise a serverové produkty (kterými si partnerští výrobci vylepšit bilanci nemohou).

Jak se častem vyvíjely marže Nvidie a jejích partnerů vyrábějících grafiky s jejími GPU Jak se časem vyvíjely marže Nvidie a partnerů vyrábějících grafiky s jejími GPU (zdroj: Jon Peddie Research)

S Nvidií to prý není lehké

Podle šéfa firmy EVGA Andrew Hana ale spolupráce s Nvidií byla čím dál problematičtější a vztahy se postupně zhoršovaly. Dříve EVGA byla více partnerem, což se ale prý postupně změnilo ve vztah dodavatele a zákazníka, přičemž Nvidia údajně s partnery nejedná s moc velkým respektem. Andrew Han dokonce údajně (podle youtuberů z kanálu Gamers Nexus, který s ním hovořil) řekl, že práce s Nvidií byla „těžká“ (a v porovnání s tím bylo rozhodnutí skončit lehké).

Podle toho, co píše Jon Peddie Research, například chybělo dostatečné konzultování nových produktů a změn dostatečně dopředu, aby se partner stihl připravit. A to včetně záležitostí, jako jsou ceny. Nedávno například Nvidia výrazně zlevnila své vlastní karty Founders Edition, ale partneři nedostali dopředu žádné varování a údajně jim vznikly ztráty (možná proto, že předtím nakoupili GPU od Nvidie za vyšší ceny). Tento konkrétní případ se nicméně stal až po rozhodnutí firmy EVGA skončit – to údajně přišlo už v červnu.

Evga GeForce RTX 3090 Ti Kingpin Hybrid EVGA GeForce RTX 3090 Ti Kingpin Hybrid (zdroj: Vince Lucido)

To, že s Nvidií rozvázal spolupráci partner, který byl považovaný za prestižního, a dokonce v situaci, kdy to znamená ukončení dotyčného byznysu, nevytváří úplně dobrý dojem, budí to pochyby o tom, jak úspěšně se dá na něčem spolupracovat s Nvidií od té doby, co se z relativně menší firmy transformovala v jednu z předních počítačových firem (a také velmi bohatou).

Je zde samozřejmě možnost, že tento špatný vztah ze strany Nvidie může být poněkud jednostranný příběh ze strany EVGA (a zejména CEO Andrewa Hana). Přímo Nvidia nějaké taktové problémy nezmiňuje a tyto negativní podtóny celé věci nekomentovala.

EVGA měla hodně důležitou roli zejména v USA, kde se údajně 40 % grafik GeForce prodávalo pod jejím znakem. Fungovala jako exkluzivní partner Nvidie (v tom smyslu, že nevyráběla konkurenční grafiky, jako to dělají třeba Asus, Gigabyte, MSI), a to po celých 22 let. Ani po tomto „rozvodu“ ale prý nehodlá přejít na výrobu karet s konkurenčními GPU (tj. Radeon a nyní Intel Arc), sám CEO to vyloučil. Firma místo toho tyto aktivity ukončí a provede „downsizing“. Tato rozhodnutí jsou údajně finální.

Evga GeForce RTX 3080 XC3 Gaming EVGA GeForce RTX 3080 XC3 Gaming (zdroj: EVGA)

Ačkoliv je toto dost překvapivá zpráva, pravděpodobně by to nemělo nějak narušit či zkomplikovat vydání nové generace grafik GeForce. Trh, který EVGA obsluhovala, si rozeberou zbylí (případně noví) partnerští výrobci, kterých má Nvidia poměrně dost. Vedle různých čínských výrobců, které u nás nepotkáte, vyrábí exkluzivně grafiky GeForce například Zotac, Palit, Inno3D, Elsa (a pak jsou tu ještě neexkluzivní výrobci GeForce i Radeonů).

Možná se také zvětší množství zákazníků, kteří místo nereferenčních partnerských karet bude kupovat karty „Founders Edition“, které navrhuje přímo Nvidia. Ostatně i ono údajné zhoršování vztahů a jednání s partnery může mít pozadí v tom, že Nvidia chce více z tohoto byznysu (a z celkového zisku, který se na jedné prodané grafické kartě vytvoří) absorbovat sama. Z partnerů se tím stávají konkurenti a partneři zde hrají s tou nevýhodou, že Nvidia má proti nim vždy lepší strukturu výrobních nákladů, takže v situaci, kdy se soutěží cenou, sebere ostatním výrobcům zákazníky.

Tip: První nové grafiky Nvidie: specifikace GeForce RTX 4090, 4080 a tvrdě osekané RTX 4080 12GB

Zdroje: VideoCardz, EVGA, Gamers Nexus, Jon Peddie Research

Byl pro vás článek přínosný?