Hlavní navigace

Evga začíná dělat základní desky pro Ryzeny: X570S Dark na fotce, bude i X570S FTW

13. 7. 2021

Sdílet

Zdroj: Evga
AMD si může připsat symbolické vítězství: firma Evga, která doteď vyráběla základní desky jen exkluzivně pro Intel, chystá dvě AM4 desky s čipsetem X570S. Model X570S Dark už máme na fotce a mohla by to být jedna z nejlepších desek pro extrémní OC.

V dobách, kdy zájem o desktopové počítače klesal před tím, než přišla renesance „Gaming“ sestav, jsme tu občas lamentovali, jak ubývá výrobců základních desek. Teď pro změnu jeden přibude, a to i na západním trhu (noví se doteď objevovali zdá se jen v Číně). Přesněji to tak bude z pohledu desek pro platformu procesorů AMD. Do jejich výroby se totiž pouští firma Evga, která doteď exkluzivně vyráběla jen desky pro platformu Intel.

Evga má v sortimentu desky již nějakou dobu a zaměřuje se na dražší a luxusnější desky, mimo jiné určené pro (extrémnější) přetaktování. Pamatovat byste si mohli desky řady „Dark“. A právě do té se teď dostanou i základovky určené pro procesory AMD na platformě AM4. Firma to nijak netají, naopak toto avizovala na sociálních médiích. Nejprve krátkým videem s logem architektury Zen (takové to kolo, používané často i AMD).

Krátce poté již byly přípravy desek Evga pro procesory AMD potvrzené i mimo rovinu náznaků. Vince Lucido z firmy Evga (známý pod přezdívkou Kingpin) potvrdil webu/YouTube kanálu GamersNexus, že v přípravě jsou dva modely desek pro platformu AM4. Obě by měly vyjít v tomto kvartálu, tedy někdy během července až září.

Evga X570S Dark

První deska se jmenuje Evga X570S Dark. Je založená na čipsetu X570S, který má stejnou funkcionalitu jako X570, ale snad je na těchto deskách lépe vyladěná spotřebou (asi zejména mimo zátěž), což umožňuje, aby měly jen pasivní chlazení bez ventilátoru. Z pohledu AMD není X570S nový čipset, ono S má jen na deskách upozorňovat na pasivní chlazení. Toto léto uvádí nebo již uvedli desky na bázi X570S všichni výrobci desek, ale pro Evga to bude vůbec premiéra na platformě AMD.

Desku X570S Dark pak Evga také ukázala v její rozpracované podobě – respektive bylo ukázáno PCB z druhé strany, takže většina detailů zůstala skrytá. Z pájených kontaktů zasahujících na zadní stranu je však evidentní poměrně atypické uspořádání. Deska má dva sloty PCI Express 4.0 ×16 (není jasné, zda by běžely v režimu ×8/×8, nebo je druhý vyvedený z čipsetu X570S) a jeden slot ×4. Mezi prvním slotem pro grafiku a následujícím druhým slotem ×16 jsou vynechané hned tři sloty. V tomto prostoru jsou sloty M.2.

Evga X570S Dark Zadní strana desky Evga X570S Dark (Zdroj: Evga)

Další specialitou je, že socket AM4 je otočený na šířku, tedy o 90° proti normální vertikální poloze. Toto zřejmě umožní osadit paměťové sloty podélně nad socket). Sloty pro paměti by měly být jen dva, což vypadá na první pohled jako moc málo na nadšeneckou desku. Důvod je, že s jen dvěma sloty DIMM lze dosáhnout nejlepších taktů pamětí. Otočený socket může mít výhody i nevýhody: znamená to, že chladiče, které nelze osadit ve dvou různých orientacích, budou mít ventilátory a směr tahu orientované nahoru místo směrem dozadu k výfukovému ventilátoru.

Co lze ještě na fotce desky X570S vykoukat, je například přítomnost Wi-Fi/Bluetoothu, portu PS/2 (na zadním panelu jsou vidět konektory), jen dvou slotů M.2 (což je u X570S možná škoda, ale znovu připomínáme, že tato deska ani není určená pro všestranné využití, ale pro pokusy o OC rekordy). Kingpin prý údajně dosáhl zřejmě na dusíku taktů 6,0 GHz na Ryzenu 9 5900X a 5,8–5,9 GHz na Ryzenu 9 5950X (pro všechna jádra) s dostatečnou „stabilitou“ k změření benchmarku Cinebench. Deska by měla mít „Extreme mode“ pro lepší extrémní přetaktování při teplotách hluboko pod nulou.

Evga Z590 Dark Takto pro orientaci má vypadat model Evga Z590 Dark (Zdroj: Evga)

Levnější (o trochu) model FTW

Druhý model ještě nemá jméno (ani žádnou fotku nebo jiné uniklé detaily), ale podle informací GamersNexusu by měl asi patřit do řady FTW (takže by se mohl jmenovat X570S FTW či FTW WiFi nebo tak nějak). Tento model by asi mohl být více vhodný pro běžné používání, zatímco Dark bude zaměřen méně prakticky, na hrátky nadšených overclockerů. Tento model FTW tak nebude mít otočený socket a asi by měl mít i čtyři sloty DIMM pro paměti (a i další konektivita by mohla být bohatší, takže možná budou i tři sloty M.2).

AM4 desky od Evga by prý obecně měly být údajně velmi podobné těm, které Evga připravuje pro platformu Intel Z590, takže lze asi očekávat podobné chladiče na VRM, design a také podobně dimenzované napájecí kaskády.

Deska Evga Z590 FTW WiFi pro platformu Intel LGA 1200

Pokud tedy hledáte něco zvláštního a nevyhovuje vám současná nabídka desek pro platformu AM4 (a nepreferujete procesory Intel…), možná by se vám nové desky Evga mohly zamlouvat. Budou ale z dražšího ranku: Evga Z490 Dark se prodává za víc jak 550 eur/15 tisíc Kč (Evga Z590 Dark zdá se v prodeji ještě není). Model FTW bude levnější, ale taky asi ne o moc – pro Z590 FTW jsme našli oficiálně uváděnou cenu 430 $, což by u nás s DPH bylo 11 250 Kč/438 €.

Zdroje: GamersNexus, Evga

Byl pro vás článek přínosný?