Hlavní navigace

Evolve Jungle R216: tropické reproduktory (recenze)

7. 1. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Evolve Jungle R216 jsou konzervativní stereo reprobedny, jenž v černém provedení působí elegantně, což podtrhuje fakt, že jsou ze dřeva (prý tmavé tropické dřevo, proto Jungle). Na přední straně pravého reproduktoru najdete tři ovladače pro změnu hlasitosti, výšek a basů, pod nimi svítí (středně agresivně) zelená LED, kterou nebude nutné nějak zakrývat, jako tomu bývá u modrých LEDek. Na panelu se nachází ještě vstup pro sluchátka, což osobně považuji za nejužitečnější vstup u počítačového stolu.

Evolve Jungle R216
Evolve Jungle R216

Výkon reproduktoru činí papírových 2× 5 W při frekvenčním rozsahu 13 Hz až 20 kHz. Dřevěná konstrukce je dostatečně masivní, ač jde o překližku a nejsou nijak těžké, jen 2,9 kg.

Evolve Jungle R216
Cena s DPH 648 Kč   Evolve Jungle R216
Zapůjčil Alfa.cz
parametry
 
typ 2.0, dvoupásmové aktivní
výkon 2× 5 W RMS, 13 Hz až 20 kHz
reproduktory basový 4", výškový 0,5"
ovládání hlasitost, výšky, basy
vstupy/výstupy výstup na sluchátka
rozměry 145 x 245 x 145 mm, 2,9 kg
cena 
648 Kč

Oba reproduktory mají nasazenou mřížku hodně napevno a k jejímu odejmutí je potřeba nástroj. Mřížku je ale lepší ponechat, bez ní jen jistíte, že jde o dvoupásmový typ: středobasový reproduktor supluje basy. Na zadní straně pravého repra najdete ideálně umístěný síťový vypínač – nahmátnete jej vždy napoprvé, ale nemohu se ubránit dojmu, že zapínání sloučené s ovladačem hlasitosti by bylo na obsluhu jednodušší. I zapnuté mají mizivou spotřebu.

Evolve Jungle R216
Evolve Jungle R216

Délka napájecího kabelu činí 150 cm, což je u většího stolu málo. Výše se nachází tři jacky: levý a pravý vstup pro připojení k počítači a výstup do levého reproduktoru, který je v levém satelitu napevno. Jeho délka činí zhruba 120 cm a opět je to málo. Pro větší stoly bude potřeba prodlužka. Když vstupy prohodíte, můžete si dát pravý (s ovladači) reproduktor klidně doleva.

 

Na horní straně je zvukový tunel, ale když se do něj podíváte, spatříte jen část vnitřního reproduktoru. Tady je to výrobcem trošku ošizené. Nejedná se ale o žádný high-end ani pozlacené konektory, ale o obyčejné aktivní bedničky za šest stovek.

Evolve Jungle R216
Evolve Jungle R216

Rozsah výšek i basů je omezený a audiofilové z něj nadšení nebudou, na druhou stranu na empátrojky R216 stačí s rezervou. Basy nakonec duní až překvapivě dobře a i výšky nejsou pozadu. Při tišších pasážích a vyšší nastavené hlasitosti se již projevuje šum a maximální hlasitost není nic, co by vám utrhlo uši; což jsem si myslel do první tvrdší muziky, kdy se již nehezký zvuk projevil rezonancí – na takové hlasitosti je ale nikdo rozumný provozovat nebude. Kromě šumu na maximální hlasitost bez hudby se ale prakticky nevyskytuje žádný brum a napájecí trafo je neslyšné.

Evolve Jungle R216
Evolve Jungle R216

Ocenil bych o něco jemnější ovládání hlasitosti a třeba i větší potenciometr, ale zvyknete si. Pokud přehráváte hudbu a vypnete reproduktory síťovým vypínačem, slyšíte zvuk ještě asi dvě sekundy a potom se zbytek tónů zhroutí spolu s posledním wattem – opět mi to přestalo vadit asi po jednom dni používání.

 Evolve Jungle R216 Evolve Jungle R216    Evolve Jungle R216     Evolve Jungle R216 Evolve Jungle R216

Vyzkoušel jsem všechny druhy hudby, a přestože nelze čekat koncertní síň, laické ucho bude spokojeno; snad až na vyšší šum u maximálních výšek v některých pasážích.

Za šest stovek jde o velmi dobré reproduktory, u kterých jsou paradoxně největší slabinou krátké (a některé neodpojitelné) kabely. Naopak ovládání předního panelu, tedy něco, co potěší i uživatele bez hudebního sluchu, je povedené a stabilní. Reakce majitelů této reprosoustavy na internetu jsou téměř všechny pozitivní, tak se ani nemůžu s nikým hádat. Díky nízké ceně si zaslouží Extra Tip.

Plusy / mínusy
dřevěná konstrukce kratší kabely
dobré ovládání šum u maximálních výšek
slušný zvuk
cena  
Hodnocení 90 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.