Hlavní navigace

Evropská komise: „Google musí změnit vyhledávač, jinak mu hrozí pokuta“

23. 9. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Joaquín Almunia, viceprezident Evropské komise zodpovědný za hospodářskou soutěž, přednesl výroční proslov týkající se jeho agendy. Na jeho konci zmiňuje kauzu EU vs. Google. Internetová jednička už čtyři roky čelí vyšetřování kvůli údajnému zneužívání dominantního postavení na evropském trhu.

Google prý ve výsledcích zvýhodňuje vlastní služby, bez povolení využívá dat třetích stran a buduje si také reklamní monopol. Vydavatelé nemají volnou ruku v tom, jestli můžou mít na jednom webu reklamy AdSence plus ještě nějaké další, a nemohou jednoduše přenést kampaně ze sítě AdWords na jinou platformu.

Letos se už schylovalo ke konci sporu. Google navrhl ústupky a řešení, Evropská komise s nimi na jaře byla spokojená. Jen ještě dala prostor pro veřejné připomínkování. K tomu se ozvala aliance, která celý spor vyvolala a v jejímž čele stojí Microsoft. (Sám několikrát vyšetřovaný kvůli monopolním praktikám.)

Ústupky podle aliance nestačí. Samotný Microsoft vyčlenil tým, který měl simulovat navrhované změny a jejich dopad na uživatele. Bing upravený tak, aby se choval jako Google, ukázal, že lidé ignorují výsledky na pozicích, které Google vyhradil pro konkurenční služby (srovnávače a vyhledávač cen, hotelů, restaurací…). Místo toho raději 99× častěji kliknou na stránky patřící Googlu. Průkazná data zahrnující tři miliony testovacích dotazů Microsoft předal Almuniovi letos v létě. Více píše New York Times.

 

Viceprezident Evropské komise se studií Microsoftu a dalšími argumenty kritiků nechal přesvědčit a sám teď uznal, že ústupky nestačí. Komise už je s Googlem v kontaktu a očekává reakci. Pokud vše půjde správným směrem, vyšetřování skončí. V opačném případě Googlu hrozí pokuta.

Zdroj: EU

Byl pro vás článek přínosný?