Hlavní navigace

Europarlament schválil směrnici o autorském právu včetně článků 11 a 13

26. 3. 2019

Sdílet


Evropský parlament na dnešním zasedání ve Štrasburku schválil novou směrnici o autorském právu, která má zajistit spravedlivé odměňování autorů ze strany velkých internetových firem a která výrazně zakročuje i proti pirátství. Pro schválení návrhu zvedlo ruku 384 poslanců, proti jich bylo 274 a 36 se zdrželo hlasování.

Ještě předtím europoslanci odmítli diskutovat o pozměňovacích návrzích (změnách článků 11 a 13) s rozdílem pouhých pěti hlasů. Směrnici bude muset ještě formálně schválit Evropská rada, k čemuž by mělo dojít za dva týdny. Členské země pak budou mít dva roky na to, aby směrnici zavedly do místních zákonů.

TIP: Jak chce EU reformovat autorské právo?

Jedná se o zásadní prohru pro Evropu. Ve snaze podpořit vydavatele a omezit moc technologických gigantů odhlasovali europoslanci nutnost zavedení nahrávacích filtrů. Ty budou nejen chybové, ale i jejich zavedení bude v praxi nejméně problematické pro největší hráče na trhu. Dlouhodobě tak europoslanci nahráli právě korporacím typu Google a dalším,“ řekl lídr kandidátky Pirátů do eurovoleb Marcel Kolaja.

TIP: EU chce podojit Google a Facebook (komentář)

Podpořila jsem kompromisní verzi reformy autorského práva EU. Jsem přesvědčena o tom, že finální znění směrnice vyvažuje zájmy platforem, autorů, vydavatelů, i spotřebitelů. Není možné přehlížet nespravedlnost vůči autorům, jejichž práva nebyla dosud chráněna,“ řekla česká europoslankyně Michaela Šojdrová (KDÚ-ČSL).

https://twitter.com/ZahradilJan/status/1110538274186190848

Byl pro vás článek přínosný?