Hlavní navigace

Europoslanci opravdu chtějí jednotnou mobilní nabíječku, učinili první krok

30. 1. 2020

Sdílet

Drtivá většina poslanců evropského parlamentu dnes souhlasila s výzvou, aby Evropská komise navrhla tzv. závazné předpisy na zavedení univerzální nabíječky pro mobilní radiová zařízení. Zkrátka nabíječky s jedním typem konektoru, o čem už se mluví celý leden a co se vůbec nelíbí Applu. Europarlament nemůže návrhy vytvářet, pouze hlasuje o přijetí těch, které zpracuje Komise. V hlasování na dnešním plénu se 582 poslanců postavilo za vytvoření legislativy týkající se jednotné nabíječky, 40 jich bylo proti a 37 se zdrželo hlasování. Europarlament požaduje, aby Komise předložila návrh nejpozději do července letošního roku. „Snahy Komise pobízet sektor, aby vyvinul jednotné nabíječky, nenaplnila očekávání poslanců a dobrovolné dohody mezi některými společnostmi nepřinesly požadovaný výsledek,“ uvádí evropský parlament ve své zprávě. Sjednocení podle něj pomůže uživatelům i životnímu prostředí.

Co požaduje europarlament?

1. Z výzvy komisi nevyplývá, který konektor by měla univerzální nabíječka používat. Vylučovací metodou se ale nabízí USB-C, ke kterému inklinuje většina výrobců s výjimkou Applu. Ten využívá vlastní Lightning, pouze u iPadů Pro 2018 nasadil USB-C. Parlament neřeší žádné specifické požadavky týkající se výkonu nabíjení apod.

2. Poslanci chtějí také interoperabilitu bezdrátových nabíječek a příslušných mobilů. To dnes nebude problém. Celý trh využívá standard Qi, alternativní metody se až na drobné výjimky neprosadily.

3. Spolu s univerzálními nabíječkami by mělo přijít i nařízení o odděleném prodeji mobilů a nabíječek. Tady se příroda ochrání nejvíce. Poslance nechtějí, aby si spotřebitelé vždy s novým mobilem kupovali opět i nabíječku. Oddělený prodej by ale neměl zvýšit koncové ceny.

4. Členské státy by měly posílit snahy o recyklaci starých nabíječek a kabelů.

Byl pro vás článek přínosný?