Hlavní navigace

Exodus pokračuje: z AMD odcházejí Anand Mandapati a David Wang, veteráni z ArtX

20. 8. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Přinášíme vám další díl nekonečného seriálu o odlivu mozků ze společnosti AMD. V posledním díle si firma připsala malé vítězství, když od Apple přetáhlo svého bývalého zaměstnance a zkušeného procesorového architekta Jima Kellera. Jenže jeho příchod je spíše výjimkou potvrzující pravidlo. Exodus zkušených manažerů pokračuje stále stejným tempem, ne-li rychleji (navíc jsme v našem seriálu vynechali odchod pár lidí z marketingu, o kterých nebylo mnoho zajímavého k napsání). Bright Side of News nyní informuje o dalších dvou veteránech, kteří dali AMD sbohem. Jsou to Anand Mandapati a David Wang, oba šéfinženýři grafických čipů s dlouholetou praxí.

Jak jsem zmínil již v nadpise, oba jmenovaní pracovali ve firmě ArtX. David Wang byl dokonce jedním z jejích spoluzakladatelů, kteří společně s Davidem Ortonem odešli ze Silicon Graphics Incorporated. ArtX získala lukrativní zakázku na vývoj grafického čipu Flipper pro konzoli Nintendo Gamecube – lukrativní hlavně proto, že Nintendo zůstalo svému dodavateli věrné i přes dvě akvizice (v roce 2000 byla ArtX odkoupena ATI Technologies, tu zase v roce 2006 koupilo AMD). David Wang se minimálně v posledních letech už na vývoji přímo nepodílel, zastával manažerskou pozici, ze které dohlížel na vývoj všech produktových řad AMD (procesorů, grafických čipů desktopových i konzolových, APU a SoC). Jedním z jeho podřízených tak byl Anand Mandapati.

Mandapati pracoval v AMD krátce v letech 1992 až 1993 a posléze se do firmy vrátil stejnou cestou jako Wang, tedy přes ArtX. Podílel se na vývoji čipů Flipper, Hollywood (GPU pro Nintendo Wii), ATI R300 (Radeon 9700), Xenos (Xbox 360) a BSN předpokládá, že má prsty i v grafickém čipu pro dosud nevydanou konzoli Wii U. Podle starších nepotvrzených zpráv by AMD mělo dodávat GPU i pro nový Xbox a Playstation 4, jediný zatím potvrzený kšeft je ale ten s Nintendem.

 

Bob Feldstein, poslední odpadlík, o němž jsme informovali (shodou okolností také muž spjatý s konzolovými GPU), opustil AMD v pátek a v pondělí nastoupil k Nvidii. Nová působiště Davida Wanga a Ananda Mandapatiho zatím nejsou známa a podle BSN si oba jmenovaní dopřejí nějakou dobu odpočinku, než se někde objeví. Pro úplnost připomínáme, kde skončili další jejich kolegové původem z ArtX: Eric Demers odešel ke Qualcommu, který před lety od AMD odkoupil divizi grafických čipů pro mobilní čipy (dnes Adreno), a Dave Orton řediteluje firmě Aptina, dodavateli CMOS senzorů a snímacích zařízení.

Zdroj: Bright Side of News

Byl pro vás článek přínosný?