Hlavní navigace

Expert z Microsoftu varuje, že Tor vám anonymitu nezaručí. NSA nikdy nespí

16. 5. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Série informací souvisejících s kauzou NSA pokračuje. Kolečko tento týden, doufejme, definitivně uzavřeme tím, že uživatelé open source řešení Tor nejsou možná tak neviditelní, jak si malovali. Tor už hezkých pár let slibuje anonymitu, které dosahuje pomocí řady přesměrování. Nikdo by tak neměl být schopný zjistit vaši polohu, případně jiné podobné informace.

Andy Malone, expert na bezpečnost z Microsoftu, tvrdí, že anonymita na internetu neexistuje a Tor nefunguje. Navzdory robustnosti navržené sítě si vláda najde jakéhokoli uživatele. Po odhalení toho, jak NSA špehuje internet, se používanost Toru zdvojnásobila. Tito uživatelé falešně věří, že je anonymní síť ochrání. „Pokud [crackeři a vládní agentury] budou chtít, dostanou vás,“ říká.

 

Malone dodává: „Zatím ještě zabezpečení sítě Tor nikdy prolomeno nebylo, ale slabá místa, která by mohla být prolomena, existují.“ Podotýká, že problémy se zabezpečením jako již tradičně způsobují doplňky třetích stran typu Flash Player. Podle Maloneho byste uživatele Toru dostali několika způsoby. Jedním je odchytávat síťový provoz mezi jednotlivými přeměřováními.

Vládní agentury prý aktivně pracují na to, aby anonymizující bariéru prolomily. Odvrácená strana webu podléhá monitorování. NSA a GCHQ již sledují stovky relací v Toru a snaží se najít způsoby, jak do sítě proniknout. Používáte Tor?

Zdroj: The Inquirer

Byl pro vás článek přínosný?