Hlavní navigace

Externí disk MiniStation od společnosti Buffalo snese USB i Thunderbolt

27. 6. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Společnost Buffalo Technology v těchto dnech začala dodávat prodejcům svou žhavou novinku – jedná se o externí pevný disk o rozměrech dva a půl palce ze série MiniStation. Mezi jeho hlavní přednosti patří to, že jej k počítači můžete připojit buďto pomocí konektoru USB 3.0, případně využít rozhraní Thunderbolt

.

Zatímco USB 3.0 dosahuje maximálních teoretických rychlostí někde na hranici 5 Gb/s, Thunderbolt je na tom dvakrát lépe. MiniStation je samozřejmě zpětně kompatibilní i se starším USB 2.0 (480 Mb/s). V reálu pak bude ale jedno, zda disk zapojíte pomocí USB 3.0 nebo Thunderboltu, disk ukrytý uvnitř nedosahuje takových rychlostí, aby pomalejší rozhraní nějak znevýhodnil.

Podstatné ovšem je, že zařízení využijete nyní stejně rychle jak na počítači s USB 3.0 (prakticky každý počítač koupený letos), nebo na počítači s Thunderboltem (donedávna pouze počítače od firmy Apple, dnes již i na některých high-endových deskách od Intelu).

 

Nevýhodou tohoto modelu je však jediný konektor pro Thunderbolt. Jednoznačně z toho vyplývá, že tento disk bude muset být vždy na samotném konci kaskády zařízení (pro neznalé – Thunderbolt umožňuje zapojit na jeden kabel několik zařízení do série, tato zařízení pak sdílejí celkovou propustnost).

Buffalo MiniStation bude k dispozici v kapacitách 500 GB (HD-PA500TU3) a 1 TB (HD-PA1.0TU3) za cenu 200 a 300 dolarů, tedy přibližně 4 200 Kč, případně 6 300 Kč za větší variantu. Není to málo, za Thunderbolt se zkrátka ještě musí dost připlácet.

 

Zdroj: VR-Zone

Byl pro vás článek přínosný?