Hlavní navigace

ExtraFail 26 (listopad): výběr těch největších průšvihů a úspěchů v IT

13. 11. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

 

fail

iPhone ohýbat zakázáno

 

Někdo si omylem sedl na iPhone 6 Plus a napsal o tom, někdo jiný už jej ohýbal v rukou a podařilo se. Aférka s ohnutými iPhony si už žije vlastním životem. Podle videí to chce pořádnou sílu, něco takového ale nikdo se svým telefonem neudělá dobrovolně. Ovšem pokud ano, sledovanost je zajištěna a dotyčný si tak vydělá na koupi nového.

Ohýbání pochopitelně zkouší i novináři a Apple, který to celé bagatelizoval, zpozorněl. A zachoval se pěkně urážlivě – německé redakci časopisu Computer Bild už neposkytne nic na testování, ani je nebude zvát na tiskovky. Apple se zachoval jako malé dítě. My to říct můžeme, z Česka se půjčování produktů nikoho netýká.

 

 

fail

Samsung buduje vlastní ekosystém

 

S operačním systémem Tizen to zatím tolik nevychází a Samsung si jej šetří na vhodnější dobu. Jakákoliv konkurence je ale pro uživatele dobrá a Samsung by se v budoucnu mohl stát novým hráčem vedle Googlu, Applu, Microsoftu a skomírajícího BlackBerry. Samozřejmě už teď patří na špici, jenže vlastně jen vyrábí hardware pro Android a Windows Phone.

Nejnovějším počinem je dohoda s Nokií o začlenění map Here do smartphonů Samsung (s Androidem i Tizenem). Jde o další krok k omezení závislosti na Googlu, respektive jeho mapách. Nic proti nim, ale vždy je dobře, když existuje kvalitní alternativa.

 

fail

Windows 10 zatím dobrý

 

 

Windows 10 jdou zdá se správným směrem. Je docela brzo hodnotit nové funkce, ale z úvodního představení máme dobrý pocit. Metro se smrskává do podoby nabídky Start a bere si to nejlepší z Windows 7 i 8. Zároveň se Desítkou sjednotí systém pro počítače, tablety i mobily.

To hlavní ale je, že vám už nebude nikdo vnucovat Metro na klasickém pracovním počítači s klávesnicí a myší. Ještě bychom prosili udělat něco se šémem, podporou vysokého rozlišení a přijít brzy s finální verzí.

 

fail

Twitter to zase přehání

 

Twitter zobrazuje i to, co vidět nechcete. Přes léto s tím jen experimentoval, ale teď se vám v tajmlajně občas zobrazí i tweety, kterým dal někdo jen favorite. A občas na vás v telefonu dokonce vyskočí notifikace, ač vás to samozřejmě vůbec nezajímá. Twitter z toho nemá příjmy, jako třeba u placených tweetů a jejich otravný přístup tak moc nelze pochopit. Připomíná to totiž chování Facebooku, který za vás rozhoduje, co vám ukáže. U Twitteru jsme zvyklí na slušné chování.

 

fail

Tichá Alza

 

Alzu máme rádi, ale u některých reklam si řada lidí raději ztlumí zvuk. Za vše může jejich maskot – ukřičený zelený mimozemšťan. Neznámý vtipálek si kreativním způsobem udělal z Alzy legraci a vypnul zvuk přímo „u zdroje“, čímž se kromě vyjádření názoru postaral také o další propagaci samotného obchodu.

Alzu lze pochválit za to, že proti takovému umění neprotestuje, na rozdíl třeba od obchodního řetězce Albert, který nechal odstranit podobě kreativní dílo Albertina od street-artisty Tima.

 

fail

Ello? Co to je?

 

Na internetu vzniká další sociální síť. Pod názvem Ello si klade za cíl soukromí a od počátku staví na stylu anti-facebook. Přátele rozděluje na skutečné přátele a známé, což je vlastně jen lepší pojmenování kruhů. Dostanete se tam zatím jen na pozvánku, ale není kam spěchat. Sice neznáme budoucnost, ale troufneme si předpovědět, že takto se nemá šanci prosadit. Vzpomínáte na Diasporu?

Kdo nemá rád Facebook, je na Twitteru případně na Google+, Ello to bude mít hodně těžké. Prosazují se specializované sítě ne pro úzký kruh lidí, ale s úzkým zaměřením, jako je třeba Instagram nebo Pinterest. Ellu se to nemá šanci podařit.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.