Hlavní navigace

ExtraFail (červenec): výběr těch největších průšvihů a úspěchů v IT

19. 8. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

 

win

Seznamácké offline mapy

Český Seznam konkuruje Googlu jen v několika málo oblastech, a protože konkurenci máme rádi, vždy nás potěší, když přijdou s něčím lepším. Google má vynikající mapy, jenže Seznam nabídne lepší podporu lokálních specialit typu linky hromadné dopravy nebo turistické mapy. Chystaným plastickým mapám Googlu se sice příliš konkurovat nedá, nicméně Seznam na základě našeho specifického pomalého mobilního internetu přišel s něčím jiným: Offline mapy celého Česka pro Android a iOS, které se vejdou do 500 MB.

 

winNexus edition je věcí cti

o2

Samsung byl první, kdo nabídl vlastní telefon s čistým Androidem: nový Galaxy S4 Google edition. Tím zřejmě spustili lavinu a také HTC oznámilo vydání HTC One s „pure“ Androidem – fanoušci mohou začít jásat. A aby toho nebylo málo, vzápětí se přidalo i Sony s Xperií Z. Stále je to málo, ocenili bychom například One Mini anebo raději všechny smartphony, ať si uživatelé vyberou. 


failSkynet proti pirátům

Mali-V500 je protipirátský počítačový čip určený do smartphonů a tabletů. Vyrábí jej ARM a jeho úkolem bude zajistit, aby nedocházelo ke streamování videa mimo DRM. Samozřejmě nepodporujeme pirátství (do čehož ovšem nepočítáme neopodstatněné zájmy studií), nicméně takovou štěnici, která bude mj. žrát baterku, v telefonu mít nechceme. Čip zřejmě odpájet nepůjde, ovšem v čínských telefonech jej neočekáváme. V souvislosti s jejich vzrůstající kvalitou jim to jednou může zajistit prominentní postavení na trhu.

 

 

winZoner jde příkladem

Náš oblíbený Zoner se stal prvním českým dárcem v programu TechSoup, který má za cíl podporu neziskového sektoru na celém světě. Díky této spolupráci mohou nyní neziskové organizace získat na svou činnost licence Zoner Photo Studia zdarma. Pro neziskovky to znamená úsporu nákladů – zdarma získají kvalitní fotoeditor, se kterým jde s trochou snahy připravit i profesionální grafiku. Jen více takových!

 

winStarý dobrý Level

Herní časopis Level skončil, ale vzápětí jej koupili jeho bývalí šéfredaktoři Ondřej Průša (Draken), Martin Bach a Petr Poláček, vrací se i jiní redaktoři z devadesátých let. Právě stará garda redaktorů-hráčů, jejich nadšení a nezávislost by mohly psaní o hrách opět oživit. Trocha nostalgie a přesvědčení, že dokáží vydávat kvalitní časopis, směřuje k prvnímu novému číslu za poloviční cenu a již bez zbytečného optického média – místo něj bude v časopisu kód ke stažení plné hry. Držíme kolegům palce.

 

winfailKonec roamingu

Evropská komise odhlasovala zrušení roamingových poplatků mezi operátory, což je od dob povinných rovných banánů její největší úspěch. Zasahování do svobodného podnikání rozhodně není to pravé, vzájemné účtování poplatků mezi operátory, které platí zákazníci, je ale daleko horší. A markantní je to hlavně tehdy, když voláte například z britského Vodafonu do českého Vodafonu. Chtěli po nás moc, nebudou mít nic. K realizaci je však ještě dlouhá doba.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.