Hlavní navigace

Fab 42 osiřela. Intel dostavěl továrnu na Broadwell, ale nemá pro ni využití

16. 1. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ještě v lednu minulého roku Intel tvrdil, že na přelomu let 2013 a 2014 se rozjede výroba procesorů 14nm technologií ve třech továrnách. Vedle „testovací“ továrny D1X ve státě Oregon to měly být Fab 24 v irském Leixlipu a úplně nová Fab 42, kterou Intel od roku 2011 budoval vedle existujících továren ve městě Chandler v Arizoně.

Plány Intelu na modernizaci polovodičových továren.

Staveniště v roce 2012 navštívil i Barack Obama během prezidentské kampaně. Továrna měla zaměstnat tisíc lidí a Intel jako podporu vytváření nových pracovních míst získal od státu Arizona daňovou úlevu 3,3 milionu dolarů (což jsou ovšem drobné ve srovnání s plánovanou cenou, která včetně výrobního zařízení měla činit kolem pěti miliard USD). Stavba byla nedávno dokončena, továrna ale zůstane prázdná. Intel zjistil, že mu stačí modernizovat vybavení ve stávajících továrnách a Fab 42 není potřeba. Loni na jaře se psalo, že prý je Fab 42 odstavená, to ale není pravda – jednak tehdy ještě nebyla hotová, jednak do ni nikdy nebylo instalováno výrobní zařízení.

 

Podle tiskového mluvčího Intelu Chucka Mulloye je nevyužití Fab 42 pouze drobná úprava kurzu směrem k lepšímu využití výrobních kapacit, které činí kolem 80 %. Mulloy zdůraznil, že Fab 42 zůstane prázdná pouze dočasně a v budoucnu může být zařízena pro výrobu nějakou pokročilejší technologií. Výrobu procesorů Broadwell s 14nm tranzistory podle X-bit labs zahájí oregonské D1D a D1X Module 1 a následně se přidá Fab 32 v Chandleru. Ta je nyní vybavena pro výrobu 32nm a 22nm postupy a v současnosti probíhá instalace nového výrobního zařízení pro 14nm proces.

Letecký pohled na rozestavěnou Fab 42 v roce 2012

Navzdory jízlivým poznámkám a bědováním nad klesajícími prodeji PC se asi Intelu nedaří zas tak špatně. Přestože Fab 42 své brány v dohledné době neotevře, Intel i díky státní podpoře už od roku 2011 nabíral v Chandleru nové zaměstnance a jejich počet nakonec přesáhl původně avizovanou tisícovku.

Zdroj: Reuters, X-bit labs

Byl pro vás článek přínosný?