Tip: Zrušte stará propojení služeb s Facebookem, případně připojování zcela zakažte

Přihlašovali jste se k nějaké službě prostřednictvím Facebooku, ale už toto propojení dlouho nepoužíváte? Připojili jste k Facebooku nějakou aplikaci, ale už ji používat nechcete? Raději tato stará propojení s účtem na Facebooku zrušte.

0
Ilustrační foto

V čem částečně spočívá jeden ze základních problémů Facebooku? Jedná se o platformu, se kterou se za roky fungování propojila řada aplikací. Facebook používáme v mnoha službách k přihlášení, pro registraci, služby však také propojení využívají pro hledání přátel, snazší sdílení obsahu v sociální síti, zvýšení relevance nabízeného obsahu apod.

My přitom své účty s různými službami propojujeme, zato málokdo činí opačnou akci. Z pohledu bezpečnosti je dobrá důslednost – propojení s účtem byste zase měli zrušit ve chvíli, kdy už službu nebo aplikaci nepoužíváte, případně o propojení z jiného důvodu dále nestojíte. Doporučuji, abyste čas od času minimálně seznam prošli a pro dobré spaní staré vazby zrušili.

Po skandálu s daty zneužitými Cambridge Analyticou to začal ostatně doporučovat už sám Facebook. Nevíte, jak na to? Poradíme vám.

Zrušte neaktuální propojení aplikací s Facebookem

Otevřete hlavní nabídku, která je skryta pod nevýrazným malým tlačítkem v modré nástrojové liště Facebooku – jedná se o poslední tlačítko zprava. Klepněte na Nastavení | Aplikace a weby. V této sekci můžete spravovat vazby svého účtu s externími službami, přičemž v první řadě uvidíte Aktivní.

Než propojení zneplatníte, můžete si klepnutím na název ověřit, co konkrétně aplikace z vašeho účtu byla schopná získávat.

Dále si můžete prohlédnout ty, jimž vypršela platnost, protože v daných propojeních Facebook dlouhodobě neregistroval aktivitu. Karta Odebráno pak uchovává přehled vámi zrušených propojení. Pro potřeby tohoto článku primárně pracujeme s aktivními vazbami, takže zůstaňte na kartě Aktivní. Níže projděte služby a aplikace propojené s vaším Facebookem.

Vyberte pomocí označovacího pole aplikace a služby, o které již nestojíte, a zrušte propojení klepnutím na tlačítko Odebrat. Akci ještě jednou musíte potvrdit v dialogu, jenž vám zároveň nabídne možnost odebrat všechny příspěvky, které aplikace vaším jménem na sociální síti mohly zveřejnit. Postupujte podobně v případě aplikací, kterým Platnost vypršela, pokud ovšem takové v účtu najdete.

Zakažte aplikacím, aby se k účtu připojovaly

Pročištění těchto seznamů vazeb ale nemusí být konečná stanice. Silně záleží na tom, jak Facebook používáte a používat chcete, ale účet si dokonce můžete nastavit tak, že vznik propojení s externími aplikacemi a službami nebude umožněn. V Nastavení | Aplikace a weby si níže všimněte oddílu Aplikace, weby a hry.

Klepnutím na Upravit a následně na Vypnout, vlastně aktivujete vyšší režim zabezpečení. Facebook vám v dialogu pro potvrzení akce řekne, co bude vypnutím funkce postiženo. Obecně vzato se k vašemu účtu nebudou moct připojovat různé aplikace včetně her. To se týká jak aplikací operujících přímo na Facebooku, tak externích, které se k síti jen připojí.

Vypnutím možnosti, aby se aplikace směly připojovat k vašemu účtu na Facebooku, se můžete připravit o určitý komfort
Vypnutím možnosti, aby se aplikace směly připojovat k vašemu účtu na Facebooku, se můžete připravit o určitý komfort

Pokud nestojíte o to, aby z vašeho profilu někdo získával určitá data, byť za cenu možného snížení komfortu (např. se pomocí Facebooku nebudete moct přihlašovat k jiným službám), funkci vypněte. Můžete ji kdykoli zase zapnout, jen mějte na paměti, že vypnutím může dojít k odstranění určitých dat včetně příspěvků, které aplikace mohly na Facebooku zveřejnit – pokud ovšem máte ještě nějaké k účtu připojené, viz předchozí kapitola.

Tip: Zrušte stará propojení služeb s Facebookem, případně připojování zcela zakažte

Ohodnoťte tento článek!
4.8 (96.92%) 13 hlas/ů