Hlavní navigace

Facebook bude fungovat i offline. Uživatelům bez připojení dovolí psát také komentáře

14. 12. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Největší sociální síť světa má na mobilech a tabletech miliardu aktivních uživatelů měsíčně. Potenciál je ale vyšší, dvoj- až trojnásobný. Facebook pro to dělá první poslední. Lobbuje u zahraničních vlád a skrz iniciativu Internet.org je dostupný zdarma na mobilním připojení v rozvojových zemích.

Koncem října firma prozradila, že u sebe zavede tzv. „2G úterky“. Vývojáři si díky nim budou uvědomovat, jaké to je používat pomalé internetové připojení. Podle toho budou službu optimalizovat.

Facebook bude fungovat i offline
Facebook bude fungovat i offline

Facebook již testuje chytré stahování. Příspěvky načítá postupně a fotky progresivně. Na pomalém připojení zobrazí nejdříve starší již viděné příspěvky, aby uživatelé neviděli pouze bílou plochu, která na stažení obsahu teprve čeká.

 

V optimalizacích firma pokračuje novými testy. Pokud například budou uživatelé zcela bez připojení, zobrazí se jim starší příspěvky, které zatím neviděli. I u nich bude posuzovat relevanci, takže budou matematicky odpovídat tomu, co by uživatel chtěl nebo měl vidět.

Z principu je ale jasné, že se tyto příspěvky budou muset udržovat v úložné paměti zařízení. Pokud půjde jen o text nebo menší fotky, nebude to problém. Ale snad ve Facebooku nikoho nenapadlo cacheovat fotky ve vysokém rozlišení nebo videa.

Cloud24

Jakmile se uživatel k síti opět připojení, stáhnou se aktuální příspěvky. V offline režimu bude mimochodem možné psát i komentáře. Na síť se odešlou až potom. Facebook zkrátka chce, aby jej lidé používali nehledě na připojení.

Zdroj: Facebook (1, 2)

Byl pro vás článek přínosný?