Menu Zavřít

Facebook bude označovat státní média. Je to digitální diktátorství, ozývá se z Ruska

9. 6. 2020
Autor: ČTK

Sociální síť Facebook začne v letošním roce označovat státní média. Je to jeden z dalších kroků, kterými se sociální síť snaží předejít ovlivnění letošních prezidentských voleb v USA. Státní ruská televize Russia Today s rozhodnutím nesouhlasí a označuje ho za „digitální diktátorství“.

V poslední době je Facebook pod drobnohledem. S tím, jak se blíží americké prezidentské volby, objevují se znovu pochyby o tom, jak jsou sociální sítě, a speciálně Facebook, připravené na to, aby se neopakovala situace z roku 2016. Tehdy byla veřejné debata značně ovlivněna i aktivitou ruských médií či jiných subjektů, které v době voleb nakupovaly reklamu polarizující společnost.

Proto teď zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg a jeho kolegové rozhodli o označování médiích financovaných či řízených státním aparátem. Označení nebude nikterak výrazné, na první pohled se tak pro zahraniční státní média nic nemění. Avšak poměrně důležitou změnou je fakt, že zahraniční státní média si nebudou moci na sociální síti kupovat reklamní prostor.

Nové označení státních médií ZDROJ: Facebook

Sociální síť tím tak naplňuje svůj dlouhodobý plán transparentnosti, který má uživatelům pomoci při porozumění obsahu. „Chceme lidem pomoci lépe pochopit, kdo je za zpravodajskými příspěvky, které vidí na svém facebooku,“ uvedla společnost v prohlášení. Označení státních médií by mělo uživatelům podle společnosti poskytnout větší srozumitelnost, jelikož státní média kombinují mediální vliv s prosazování strategických zájmů domovských států.

Byť byla změna označení státních médií plánována od konce minulého roku, tak současné události proces implementace urychlila. Čínská či ruská média se totiž podle americké stanice CNN v posledních dnech a týdnech snaží o ovlivnění světové veřejnosti v názoru na původ koronaviru. Stejně tak zahraniční státní média využívají aktuálních nepokojů v USA, které vyvolala smrt afroameričana George Floyda, v tom, aby odsoudila USA za rasismus.

Změna zasáhne platformy jako Russia Today, Sputnik, čínské CCTV a Xianhua News nebo Iran Press TV. Russia Today s rozhodnutím sociální sítě nesouhlasí. „Americký Facebook dlouhodobě spolupracuje s americkým establishmentem a určuje celému světu, co se smí říkat nahlas a co ne, což je definice technologického diktátorství a cenzury,“ uvedlo médium z Kremlu.

DT24

Měla by být státní zahraniční média označována?

Facebook oznámil změnu v době, kdy se na něj upírají
zraky z celého světa. Mark Zuckerberg, zakladatel společnosti, v posledních
dnech čelí kritice za opatrný přístup k výrokům Donalda Trumpa. Poté, co
Zuckerberg odmítl přistoupit k označení trumpových výroků jako zavádějících, ozvali
se nesouhlasně někteří zaměstnanci. Nedávno také vyšlo najevo, že se Zuckerberg
věděl o vlivu Facebooku na rozdělení společnosti už v roce 2016, ale
odmítl celou situaci systematicky řešit.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).