Hlavní navigace

Facebook tajil informace o Cambridge Analytice. Má na krku žalobu i trestní vyšetřování

19. 3. 2019

Sdílet

Je to rok, co díky médiím The New York Times a The Observer byla na veřejnost vynesena kauza známá obecně jako Cambridge Analytica, která se dotýká zhruba 87 milionů facebookových účtů. Ačkoli se nezdá, že by zatím Facebook výrazně poškodila, bylo zřejmé, že se hned tak nepřežene. V posledních dnech je právě kolem ní – byť ne výlučně kolem ní – rušno. Pojďme se těmito událostmi prokousat.

Specificky doktor Aleksandr Kogan na Facebook minulý pátek (tj. 15. března 2019) podal žalobu. Firmu žaluje za pomluvu. Zuckerbergův podnik ve své reakci na médii odhalený skandál před rokem zmínil rovněž akademika, viz úryvek z našeho loňského článku:

„Dr. Aleksandr Kogan z University of Cambridge podle něj (podle Facebooku, pozn. red.) lhal a poskytl data získaná z aplikace, jež používala přihlášení skrze Facebook, právě Cambridge Analytice. K datům měl podle něj dále přístup Christopher Wylie. Kogan měl data sbírat z aplikace thisisyourdigitallife od těch, kdo souhlasili s tím, aby jim aplikace nastínila jejich osobnost. Stáhlo si ji a použilo kolem 270 000 lidí.“

1. Kogan žaluje Facebook za pomluvu

Konkrétně se podle Kogana údajná pomluva týká hned první věty v úryvku, tedy tvrzení Facebooku, že mu akademik lhal o využití dat z aplikace. Firma se tímto snažila přenést zodpovědnost za selhání na Kogana. Jeho právník ale tvrdí, že akademik nelhal a stal se obětním beránkem Facebooku, podle něhož tvrdil, že získaná data využije pro výzkumné účely. Právník pro The New York Times uvedl, že Facebook věděl, jak jsou data využívána.

https://twitter.com/vicenews/status/988924276739895296

Na rozdíl od firmy Kogan tvrdí, že o možném komerčním využití informoval malým písmem v aplikaci. Tím ve své době porušil pravidla Facebooku, který ale na straně druhé nedokázal aplikace dostatečně kontrolovat. Žaloba neobsahuje konkrétní sumu, kterou by měla žalovaný žalobci vyplatit. Žalobce to prý nechá na porotě. Mluvčí Facebooku pro The New York Times žalobu ohodnotila jako zbytečnou s ohledem na to, že Aleksandr Kogan dle jejích slov porušil pravidla sociální platformy.

Proč Kogan nepodal žalobu dříve? Prý čekal na výsledky šetření amerického ministerstva spravedlnosti, Komise pro bezpečnost a výměnu a Federální volební komise. Protože by ale kauza byla brzy promlčená, nemohl se žalobou již déle čekat. Kogan to sdělil NBC News. Podotýkám, že stejnou argumentaci používá už od loňského dubna.

2. Kdy se vedení Facebooku dozvědělo o CA?

Zatímco Kogan je ve svém tvrzení konzistentní a teď jej pouze proměnil v žalobu, zcela nesouvisle nové důležité zjištění přinesl opět The Observer. (Zprostředkoval jej list The Guardian dne 17. března 2019.) Federální žalobci či žalobkyně, kteří kauzu vyšetřují, tvrdí, že Facebook záměrně zakryl skutečný rozsah svého vztahu s Cambridge Analyticou.

Prý došlo k setkání v kanceláři Marca Andreessena, člena představenstva a Zuckerbergova důvěrníka, s Christopherem Wyliem, whistleblowerem z Cambridge Analyticy. Setkání se podle všeho odehrálo v létě 2016, nedlouho před zahájením Trumpovy prezidentské kampaně, v rámci níž byla data získaná z Facebooku využita. Facebook přitom odmítal potvrdit, kdy přesně se vedení firmy o zneužívání dat dozvědělo.

Marc Andreessen navíc platí za zakladatele kapitálového podniku Andreessen Horowitz a jednoho z velice vlivných lidí v Silicon Valey, jak poukazuje The Guardian. Na setkání byli přítomni i další lidé, kteří tvrdí, že předmětem bylo zjištění, jak Cambridge Analytica využívá data z Facebooku, a řešení otázky, jak se dá situace napravit. Existovaly totiž důvody k obavám. Po tomto setkání se ale Facebook nepokusil o žádnou dodatečnou akci, takže setkání příslovečně vyšumělo.

Mapa Facebooku Mapa Facebooku

Klíčový závěr je, že v létě 2016 nejméně jeden člen představenstva měl představu, co se děje. Reakce Facebooku byla nulová. Andreessen nicméně v reakci tvrdí informaci popírá. Setkání podle něj neproběhlo a s Wylieym se nikdy nesetkal. Facebook potvrdil, že nemá záznam o žádném setkání v jeho kanceláři. Andreessen ale údajně byl v pravidelném kontaktu s Wylieym až do loňského března, kdy The Observer pomohl odhalit celou kauzu.

Připomínám, že loni ve své první reakci Zuckerberg tvrdil, že se až v tom čase z médií dozvěděl, že Cambridge Analytica neodstranila všechna uživatelská data tak, jak slíbila (dodanou certifikaci o smazání Facebook neprověřil).

3. Trestní vyšetřování kvůli sdílení dat

Poslední dny byly na různé novinky bohaté a náš přehled zakončíme právně nejzávažnějším bodem aktuálního dění, byť se netýká kauzy Cambridge Analytica. Z uvedených událostí přišel jako první, konkrétně dne 13. března 2019. Znovu deník The New York Times informoval o tom, že americká federální prokuratura zahájila trestní vyšetřování Facebooku.

Tip: Facebook odolává skandálům. Má rekordní zisk a ještě více uživatelů

Specificky se zabývá dohodami Facebooku s jinými subjekty o sdílení uživatelských dat. Tzv. velká porota v New Yorku prý poslala obsílku nejméně dvěma významným výrobcům smartphonů. Facebook spolupráci s většinou výrobců postupně ukončil v posledních dvou letech. Více ve starším článku Facebook měl neoprávněně sdílet data o přátelích s 60 výrobci mobilů.

Byl pro vás článek přínosný?