Hlavní navigace

Facebook chce vlastní vyhledávač. Měl by přímo odpovídat

12. 9. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Mark Zuckerberg se na konferenci TechCrunch Disrupt rozpovídal o plánech Facebooku. Potvrdil, že ceny akcií jej zklamaly, že vyrábět vlastní telefon by nedávalo smysl nebo že největší chybou bylo stavět mobilní aplikace na HTML5 místo nativních jazyků pro konkrétní platformy.

Vášně ale vzbudil, když se téma otočilo směrem k vyhledávačům. Facebook prý denně zpracuje miliardu dotazů, a to se ani nesnaží být vyhledávačem. Na interní dotazy využívá vlastního enginu, směrem ven zase Bing. Zuckerberg se ale zajímá i o to, že by sami mohli vyhledávač vytvořit.

Vyhledávač Facebooku

Od Googlu by se lišil. Šéf Facebook si představuje, že na specifický dotaz by chtěl dostat specifickou odpověď. O sémantické vyhledávání se už pokouší i Google nebo Wolfram Alpha. Jsou teprve v počátcích, a to už chytrý odpovídač vyvíjejí dlouho. Mohl by je Facebook dohnat?

 

Mohl, v oblasti fulltextových hledačů už je plno, ale právě specializované služby nebo odpovídače ještě představují velké tržní mezery, které nikdo pořádně nevyplnil. Facebook už buduje tým, které na vyhledávači začne pracovat. Ale o konkrétních plánech nebo dosavadních výsledcích už Zuckerberg nemluvil. 

Byl pro vás článek přínosný?