Hlavní navigace

Randění na Facebooku oficiálně zahájeno. V Evropě ale až později

8. 9. 2019

Sdílet

Skandály opředená firma Marka Zuckerberga oficiálně spouští službu pro seznamování. Ona se tak nějak nabízí – Facebook vás chce propojovat se známými. S tím, kolik toho o vás ví, má perfektní předpoklady k tomu, aby vám pomohl najít lásku. Plus modrou sociální síť používá skoro každý. Veřejné testování probíhalo několik měsíců a koncem dubna bylo rozšířeno do dalších zemí.

Česko ani Slovensko se v tomto výběru nenacházely. Služba pro seznamování se nám pak bude vyhýbat ještě několik měsíců, neboť ostré spuštění, k němuž teď dochází, počítá pouze se Spojenými státy a dalšími trhy zahrnutými v již zmíněném testu. V Evropě se seznamování rozběhne začátkem roku 2020. Na co se můžeme těšit?

Seznamovací profil na Facebooku

Seznamovací funkce sociální sítě se nazývá Facebook Dating a je určená pro ty, kterým je osmnáct či více let. Systém seznamování se podobá Tinderu, tj. pomocí dvojice tlačítek určujete, jestli vám daná osoba připadá atraktivní či nikoli. Profil se skládá z několika vašich fotek a krátkého popisu a přehledu zájmů. Oproti zmíněnému Tinderu však můžete člověku, který vás zaujme, dát nejen „lajk“, ale také zanechat vzkaz v podobě komentáře na profilu, takže dotyčná osoba bude vědět, že o ni máte zájem.

Aby omezil zneužívání, nebude vás Facebook „nabízet“ ostatním, pokud se sami nerozhodnete tzv. jít s kůží na trh a Dating používat. V tom případě si sami a zcela vědomě vytvoříte virtuální seznamovací profil v rámci Facebooku. V chatu pak není možné sdílet fotky, video či odkazy a ani takto nepošlete peníze. Člověka, který vás obtěžuje, kdykoli zablokujete. Pokud se rozhodnete jít na rande, můžete sdílet informace jako aktuální poloha s někým, komu věříte, prostřednictvím Messengeru.

Možnosti seznamování a profilů

Na rozdíl od Tinderu, kde se vesměs potkávají náhodní lidé, tak Facebook akceptuje, že na něm máte strukturu kontaktů (v terminologii Facebooku se bavíme o přátelství), a podle toho se chová. Primárně vás s vašimi kamarády či kamarádkami nepropojí, leda že se oba vzájemně přidáte na seznamy tajných lásek či zamilování. Seznam je soukromý, pokud se ale dva lidé přidané na své seznamy, oba se o shodě dozví.

[video width="300" height="1080" mp4="https://www.cnews.cz/wp-content/uploads/2019/09/facebook-dating-eng-official-video.mp4"][/video]

Jinak vám shodu ukáže jen v případě přátel vašich přátel, případně lidí mimo vaše přátelské okruhy. (Zde máte možnost volby.) Facebook využívá rovněž skutečnosti, že provozuje více veleúspěšných platforem. Specificky vám umožní vytěžit Instagram. Na svůj seznamovací profil lze přidávat příspěvky z Instagramu, na svůj seznam tajných zamilování si přidáte i své sledovatele či sledovatelky z této služby. Do konce roku přibude sdílení Stories z Instagramu – i Facebooku – na seznamovací profil.

Stories podobně jako standardní fotopříspěvky z Instagramu obohacují Dating určitou dynamikou a dalším rozměrem v jinak poměrně statických seznamovacích profilech. Seznamka vám dále umožní filtrovat lidi u událostí, kterých se účastníte, a ve skupinách, jichž jste členem či členkou, podle toho, jestli aspoň zhruba odpovídají vašim preferencích a zájmům. Opět ale platí, že i oni musí vlastnit virtuální profil v Datingu.

Zuckerbergova firma se zaklíná zachováním soukromí, tj, data z Datingu by neměla být s nikým sdílena, skandálů v posledních letech ovšem bylo mnoho. Každý si musí sám rozmyslet, jestli Facebooku svěří další aspekt svého života.

Zdroj: Facebook Newsroom 1 | 2

Byl pro vás článek přínosný?