Menu Zavřít

Facebook doporučuje stránky popírající holokaust i oslavující fašisty, ukázala studie

12. 9. 2020
Autor: čtk

Facebookové algoritmy se podílejí na šíření konspirační teorii popírající hromadné vyvražďování židovského obyvatelstva pod vedením nacistického Německa ve druhé světové válce. Ve své analýze to uvádí výzkumníci z britského think tanku Institut pro strategický dialog.

Podle analytiků z Londýna největší sociální síť světa pomocí svých algoritmů šíří stránky a uzavřené skupiny, ve kterých se diskutuje o tom, že se holokaust ve skutečnosti nikdy nestal. Algoritmus Facebook doporučuje skupiny poté, co uživatel vyjádří zájem o konkrétní témata. Takto se lze dostat k celé řadě skupin zaměřených přímo na odmítání holokaustu nebo do komplexnějších diskuzí, kde je holokaust jen jedním z témat.

Mimo jiné se během zkoumání ukázalo, že algoritmus doporučuje lidem s tímto zájmem i další přinejmenším problematické stránky. Jedná se například o skupiny podporující anglického fašistu ze třicátých let minulého století Oswalda Mosleyho nebo britského popírače holokaustu Davida Irvinga.

„Zabránění doporučování [problematických skupin] uživatelům Facebooku by měl být minimálně první krok, který Facebook může udělat, aby redukoval viditelnost a přístupnost závadného obsahu,“ doporučují v závěru studie autoři.

Zkoumání výzkumníků z britského think tanku obsáhlo jen zlomek dostupného antisemitského obsahu na Facebooku. Zároveň bylo zjištěno, že protižidovské skupiny či jiné platformy nejsou doménou pouze propírané krajní pravice, ale taktéž propalestinských skupin a konspiračních teoretiků obecně.

„Mažeme jakékoliv příspěvky oslavující, zastávající se či pokusy o ospravedlnění holokaustu,“ uvedl pro britský deník The Independent mluvčí Facebooku. „Zatímco neodstraňujeme obsah za to, že je nepravdivý, mnoho příspěvků popírajících holokaust často porušuje naše pravidla proti nenávisti a proto jsou smazány,“ doplnil mluvčí.

Podle Jacoba Daveye z Institutu pro strategický dialog rozhodnutí vedení Facebooku neodstraňovat automaticky příspěvky popírající holokaust je vysvětlováno jako ochrana legitimních historických debat. „Popírání holokaustu je však úmyslný nástroj pro delegitimizaci utrpení židovského obyvatelstva,“ stojí si za svým Davey.

CONTENT24

Během výzkumu se analytici zaměřili i na další internetové platformy: Twitter, Reddit a Youtube. Ty však na rozdíl od Facebooku ze zkoumání vyšly mnohem lépe, neboť se ve větší či menší míře snaží o potírání antisemitských komentářů a příspěvků. Vůbec nejvíce je ve zprávě vyzdvihována platforma na sdílení videí Youtube. Ze studie vyplývá, že Youtube zaujal k odmítačům holokaustu tvrdý přístup a od loňského jara došlo k rapidnímu snížení antisemitského obsahu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).