Hlavní navigace

Facebook i Twitter vsadily na srdíčka a živé video [Shrnutí roku 2015]

30. 12. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Facebook letos připravil pro Android speciální aplikaci Lite, která zabere minimum prostoru i operační paměti, zato je funkčně hodně osekaná. K všemožným optimalizacím přistoupil i rovněž u běžné aplikace. Firma dokonce nutí vlastní vývojáře k tzv. 2G úterkům. Jeden den v týdnu si mají vyzkoušet, jaké to je žít s pomalým připojením. Díky tomu se Facebook učí chytřeji využívat omezené pásmo a chce bavit uživatele i v offline režimu. Aplikace umí stahovat data postupně podle důležitosti a viditelnosti.

Facebook bude fungovat i offline

Kolem Facebooku vyrostl také další software. Hello funguje jako zlaté stránky. Moments vás zase najde na fotkách přátel. Facebook také chce na síť dostat zprávy z důvěryhodných zdrojů. Jeho nová čtečka slibuje až 10× rychlejší načítání než na mobilním webu.

Messenger jako platforma

Celý rok byl vidět, jak chce Facebook z Messengeru udělat samostatný produkt. Nejprve z něj vytvořil platformu. Dovolil vývojářům třetích stran kolem Messengeru postavit další aplikace a služby. Sám pomocí něho chce nahradit e-mail a dokonce komunikaci například s e-shopy.

Američané mohli přes Messenger dokonce platit. Facebook chce do komunikátoru integrovat robotickou asistentku M, která bude uživatelům radit, co si mají koupit, kde se ubytovat apod.

Facebook Messenger na webu

Spuštěn byl Messenger.com, což je webová aplikace pro chatování bez přilepené sociální sítě. Ta už k chatování není potřebná, Messenger je možné používat i bez sociálního profilu, stačí mít pouze telefonní číslo. Stal se rovněž konkurencí pro Skype, umí videotelefonovat.

Redesign a nové funkce

Koncem srpna se k Facebooku poprvé během jednoho dne přihlásila miliarda uživatelů. Během následujícího čtvrtletí to už byl standard. Hned 900 milionů se dokonce připojovalo z mobilních aplikací.

Z integrovaných Poznámek chce udělat blogovací platformu. Pro dlouhé texty se běžné příspěvky nehodí. Zato dlouhé poznámky vypadají jako článek v časopise. Mají velkou titulní fotku, zvětšený a patkový font.

Nová podoba Poznámek na Facebooku

Facebook stále mění algoritmus řazení příspěvků. Podle nových pravidel má zobrazit více příspěvků od přátel na úkor stránek. Podle toho, kolik sledujete videa, vám bude servírovat hodně, nebo málo klipů. Důležité příspěvky a videa pozná podle toho, kolik času jim věnujete.

S časem souvisí i další dvě novinky. Funkce „V tento den“ připomene, co jste dělali loni, předloni a dříve. A až váš čas úplně vyprší, váš profil bude moci Facebook smazat nebo předat někomu jinému. Ano, Zuckerberg a jeho tým myslí na to, až zemřete.

FaceTube

Další letošní zajímavosti? Facebook chce postavit konkurenci pro YouTube. Konečně dostane pořádný vyhledávač schopný najít fotky, lidi i příspěvky. Uživatelům nabídne živě streamované video. Momentálně také testuje další tlačítka: srdíčko a pět smajlíků.

Facebook se stal také politickým tématem. Vyrobil dron Aquila, kterým chce v chudých oblastech světa šířit internet. V Evropě se musel postavit iniciativě Maxe Schremse, kterému se nelíbí zacházení s osobními údaji. A Evropský soudní dvůr souhlasí s bojovníky za práva uživatelů, že evropská data nejsou v USA v bezpečí.

" frameborder="0" height="315" width="560">

Instagram, jenž patří Facebooku, má již 400 milionů uživatelů a denně zpracuje 80 milionů fotek. Ty mají nově vyšší rozlišení a nemusí být pouze čtvercové, ale také obdélníkové. Pod Instagram spadá rovněž nová aplikace Boomerang, která slouží k natáčení krátkých videí ve smyčce.

Twitter kopíroval Facebook

Růst Twitteru se pomalu zastavil. V USA, odkud má dvě třetiny příjmů, počet uživatelů stagnuje okolo 66 milionů. Ve světě se mu co do lidské základny daří lépe, ale v zahraničí nedokáže tolik utržit na reklamě. A co hůř, Twitter se ještě stále nedostal do zisku. Firma během roku vyměnila ředitele. Na post výkonného šéfa se na podzim vrátil spoluzakladatel Jack Dorsey v naději, že z Twitteru udělá fungující byznys.

Pomoci má podepsaná smlouva s Googlem, kterému bude licencovat data pro vyhledávač. A také více, byť stále neobtěžující, reklamy. Twitter se ale především inspiroval u konkurence, především Facebooku.

Twitter nasadil lajky

Umí sdílet video a recyklovat tweety, pokud se nic důležitého nestalo. Videa bude spouštět automaticky. Zavedl srdíčka a lajky. V soukromých zprávách změnil limit za 140 na 10 000 znaků. Uživatelé už mohou do tweetů vkládat ankety. Exhibicionisté zase můžou sdílet živé video, avšak pouze přes zvláštní aplikaci Periscope.

Byl pro vás článek přínosný?