Hlavní navigace

Facebook je už pouze poloviční. Akciová horečka stále chladne

Sdílet

Zdroj: Redakce

V polovině května Facebook vstoupil na americkou burzu Nasdaq, o IPO a možných rekordech se už ale mluvilo rok předem. Tržní hodnota společnosti byla odhadována až na 100 miliard dolarů. To se nakonec potvrdilo 18. května při primární úpisu akcií v hodnotě 38 dolarů za kus. Kapitalizace společnosti tak převyšovala 104 miliardy USD.

Během včerejšího obchodování cena akcií poprvé spadla na méně než polovinu, končilo se na 18 dolarech a šesti centech. Za 110 dnů se hodnota společnosti snížila o 52,5 procenta. I kvůli tomu se z miliardového nákupu Instagramu stal o čtvrtinu menší obchod. Část peněz totiž Facebook zaplatí formou akcií.

Akcie Facebooku jsou poloviční

Akcie Facebooku jsou poloviční, zdroj: Google Finance

V červencové finanční zprávě Facebook uvedl tržby ve výši 1,18 miliardy amerických dolarů (32 % růst), ale firma skončila v provozní ztrátě 157 milionů. Tu ovšem způsobily odpisy nákladů spojených se vstupem na burzu, jinak by byl zisk 295 milionů. Facebook stále uvádí, že má 955 milionů aktivních měsíčních uživatelů.

Facebooku se tak relativně daří. Rostě počet uživatelů (a to i mobilních), tržby i zisk. Minulý týden však agentura eMarketer odhadla, že tržby za celý rok bude slabší, než se čekalo. Původní odhady mluvili o pěti miliardách, teď už jen 4,23 miliardy. (Stále by to byl třetinový růst oproti loňsku.) I proto se možná včera obchodovalo za dosud nejnižší cenu.

 

Pro Facebook samotný byl ale vstup na burzu mimořádně úspěšný. Dokázal prodat své cenné papíry za cenu 38 dolarů, vydal 421 233 615 akcií (15 % firmy) za 16 miliard dolarů a investoři mu to ochotně zaplatili. První den dokonce cena ještě trochu vyrostla.

Byl pro vás článek přínosný?