Hlavní navigace

Facebook možná bude vyrábět svůj opravdový smartphone

28. 5. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Tento plán tu už jednou byl, ve spolupráci se společností HTC se navíc dokázal proměnit ve skutečnost (HTC ChaCha a HTC Salsa). Nyní se chce ale vedení sociální sítě osamostatnit a vytvořit smartphone opravdu vlastní.

Facebook k tomuto kroku mohla vyprovokovat především nedávno schválená akvizice Motoroly Googlem, současným největším soupeřem Facebooku na poli sociálních sítí. V tomto odvětví navíc již nyní hrají smartphony velkou roli a ten, kdo lépe dokáže svou sociální síť plně integrovat do mobilní platformy, by nakonec mohl vyhrát celý souboj. To je ale ještě daleká budoucnost.

Informace zevnitř firmy hovoří o tom, že by se nový smartphone na trhu mohl objevit již příští rok. Ve Facebooku pracuje již několik bývalých zaměstnanců Applu, kteří se podíleli na přípravě posledních generací iPhonu a iPadu. Zapotřebí jistě bude potřeba spousta dalších lidí, ty si ale dle uniklých informací bude vedení vybírat pečlivě a cíleně, nechce se spoléhat na personální agentury. Je tu ale i možnost odkupu nějaké krachující specializované firmy, nabízel by se například RIM.

HTC ChaCha HTC Salsa
HTC ChaCha a Salsa

Zakladatel společnosti, Mark Zuckerberg, se především bojí toho, že pokud se na mobilním trhu nezačne angažovat hned, bude již pozdě a z Facebooku se tak stane pouhá aplikace na jiných platformách. A to by nebylo dobré, když komunikace přes Facebook dle několika studií výrazně vytěsňuje SMSky, přičemž z toho sociální síť nemá skoro žádný příjem. Již nyní ale může být pozdě, když vidíme, jak těžko se probíjí Windows Phone od Microsoftu.

Velkou otázkou je volba operačního systému pro připravovaný smartphone. Mohlo by se jednat o upravený Android, či by případně mohl systém dodat právě Microsoft (Windows Phone mají Facebook integrovaný do systému velmi detailně).  Jednou z možností je ale i vytvoření úplně nové platformy, vždyť Facebook v podstatě je jednou z nich (kompletní systém se zprávami, kalendářem, kontakty, galerií). Navíc obsahuje i velký obchod s aplikacemi a může nabídnout lahůdku v podobě integrování aplikace Instagram.

 

Zdroj: NYT

Byl pro vás článek přínosný?