Hlavní navigace

Facebook čeká radikální změna. Modrá končí, skupiny budou centrem

2. 5. 2019

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jestliže Zuckerberg v březnu sám symbolicky předeslal, že současné éra Facebooku končí, potvrdil to 30. dubna v první den konference F8 2019. Velká část prostoru a mnoho novinek je věnováno Messengeru, který se stává novou bohatou platformou pro sdílení, nikoli však sdílení pro širokou veřejnost. Zuckerberg zdůraznil, že budoucnost spočívá v soukromí.

Jeho firma přitom vydělává na reklamách, které dobře cílí díky tomu, že o vás hodně ví. Dnes je Facebook stále obří sociální síť, pro kterou bylo rovněž oznámeno několik novinek, tak si je pojďme projít. Jakkoli to může být obtížně představitelné, chystá se patrně největší změna v historii Facebooku. Důraz na soukromější formy komunikace se promítá do velkého redesignu.

K tématu: Zuckerberg slibuje reformu svých sociálních sítí. Chce více soukromí a šifrování

Mark Zuckerberg tvrdí, že budoucnost je v soukromí Mark Zuckerberg tvrdí, že budoucnost je v soukromí

Pro čistší vzhled Facebook obětuje modrou

Na poměry technologií se už Facebook dlouho nezměnil. Současná podoba byla nasazena už před pěti roky. Povrchově hlediska sociální síť prakticky projde revolucí. Odjakživa je pro ni typická modrá barva, po redesignu vás ale oslepí bílá. Nový design bude čistý, jak to velí trendy posledních měsíců a let. V podobném duchu byl loni předělán Messenger, ještě dříve ale také např. Instagram. Navíc bude celý web přepsán a Zuckerberg slibuje, že poběží rychleji.

Tak bude vypadat Facebook 5 Tak bude vypadat Facebook 5

Skupiny jsou novým směrem Facebooku

Jenže Facebook neprochází jen faceliftem, i v jádru koncepce je znatelná zásadní proměna, jež se dotýká samotné filozofie služby. Opět jde o hmatatelnější vysvětlení toho, co se nám Zuckerberg v březnu snažil říct. Novému Facebooku společnost interně říká „F5“. Pátá verze pak bude zaměřena na komunity a komunita je menší prostor. Stále veřejný, ale ne tak frekventovaný.

Zhruba 400 milionů lidí je připojeno k facebookovým skupinám, jež považují za významné. Podle Zuckerberga se lidé v těchto skupinách i běžně stýkají osobně. Facebook 5 vám bude víc než dřív zpřístupňovat skupiny, bude snazší objevovat nové na základě stanovených parametrů. Skupiny představují novou mantru Facebooku a nový design tento přístup odráží.

V horní části navigace získaly prominentní prostor vedle sekcí Watch, Gaming a Marketplace. Snazší bude také sdílení přímo do skupin. Přibudou i funkce pro specifické skupiny. Ty pro hledání zaměstnání např. získají šablonu pro přidávání oznámení od dostupnosti zaměstnání apod. Ačkoli veřejné sdílení na svou zeď neodchází úplně, o postupném ustupování na pozadí nemůže být pochyb.

Kdy se dočkáme? Facebook nové funkce začíná uvolňovat ihned, ale postupně. Není přesně stanovené, které novinky uvidíme jako první. Pouze víme, že se budou objevovat v mobilních klientech, zatímco na redesign webu pro osobní počítače si počkáme několik měsíců.

Najděte si nové kamarády

S komunitami souvisí nový nástroj na hledání nových přátel a přítelkyň na Facebooku. Pomůže vám najít lidi se shodnými zájmy podobně jako skupiny. I na ně by nástroj měl brát ohled. K dalším parametrům při hledání mohou patřit škola, místo bydliště, zaměstnavatel apod. Navrženi budou ale vždy jen ti lidé, kteří rovněž hledají nové kontakty a funkci aktivně využívají.

Kdy se dočkáme? Funkce je dnes omezeně testována, brzy se začne rozšiřovat.

Prostor pro události

Úplně nová sekce Facebooku bude věnována událostem. Uvidíte je doslova na mapě, stejně tak bude tímto způsobem snazší objevovat podniky, plánovat výlety s přáteli apod. Půjde o přirozené rozšíření stávajících možností Facebooku v této oblasti.

Kdy se dočkáme? V létě.

Rande si zatím v Česku domluvte jinak

Již před rokem Facebook chtěl začít konkurovat Tinderu. K širšímu zavedené nové seznamovací funkce dochází až nyní. Zatím však rozšiřuje pilotní testování do dalších 14 zemí, Česko ani Slovensko mezi nimi nicméně nenajdeme. Nemá proto smysl, abychom se novinkou u nás pro tuto chvíli zdržovali. Jen to berte tak, že Facebook své ambice v oblasti seznamování nezradil a dokonce vytvořil seznam, kam si můžete zapisovat své tajné lásky.

Kompletní záznam prezentace prvního dne konference F8 2019

Zdroj: Facebook Newsroom

Byl pro vás článek přínosný?