Hlavní navigace

Facebook rozšiřuje své aktivity v boji proti sebevraždám. Nabízí nové nástroje pro pomoc

6. 3. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce
Pokud budete chtít někomu pomoct, budete moct kontaktovat profesionály a profesionálky. Facebook chce také lépe vyhledávat příspěvky indikující problém a více je zvýrazňovat.

Není nic nového, že se Facebook snaží odhalit potenciální případy sebevražd. Díky svým akcím na online sociální síti o sobě často prozrazujeme více než dost. Lze pak hledat určité vzorce chování a odhalovat např. jedince v depresi, kteří by se mohli pokusit ukončit svůj život. Sociální síť nedávno podpořila své aktivity v boji se sebevraždami třemi novinkami.

1.

Do služby Facebook Live pro streamování videa budou integrovány nástroje pro zabránění sebevraždám. (Dříve byl dostupný pro běžné příspěvky přidané na Síť.) Pokud tedy budete sledovat video a budete sděleními znepokojeni, můžete se přímo obrátit na danou osobu a na Facebook, jenž vám po nahlášení videa poskytne materiály, které vám pomohou s řešením situace. Půjde o tipy, možnost kontaktovat profesionální pomoc nebo se obrátit na kamaráda či kamarádku.

2.

Jak bylo uvedeno, Facebook navázal partnerství s řadou organizací, které v případě potřeby poskytnou profesionální pomoc. (Facebook má partnery i v Česku.) Novinkou je, že tito partneři budou moct komunikovat skrze Messenger přímo s těmi, kdo žádají o pomoc. Jedná se zatím o pilotní spuštění, během něhož bude zkoumání, zda organizace případný nápor komunikace zvládnou. Facebook s partnery také spouští videokampaň s cílem rozšířit povědomí o pomáhání těm, kdo to potřebují.

Kontaktujte toho, kdo je v nouzi, a podpořte ho Kontaktujte toho, kdo je v nouzi, a podpořte ho (Foto: Facebook)

3.

Facebook se dále na základě zpětné vazby snaží zefektivnit odhalování příspěvků, které napovídají, že někdo uvažuje o tom, že si ublíží. Umělá inteligence bude více zvýrazňovat upozornění, pokud si bude myslet, že jste se setkali s takovým případem. Firma testuje rozpoznávání vzorců v příspěvcích, kde lze najít zmínky o myšlenkách na sebevraždu. Tento test ale v první fázi běží jen v USA.

Byl pro vás článek přínosný?