Hlavní navigace

Facebook měl neoprávněně sdílet data o přátelích s 60 výrobci mobilů

5. 6. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce
Podle vlastního zkoumání listu The New York Times Facebook lhal o tom, že k informacím o přátelích uživatelů a uživatelek sociální sítě od roku 2015 neměly mít přístup třetí strany. Je to ovšem složitější.

V době, kdy je dnes a denně řešeno soukromí na internetu a neustále se propírají praktiky Facebooku, publikoval list The New York Times článek o tom, jak Facebook sdílel nepřiměřeně mnoho uživatelských dat s výrobci mobilů. Sdílení podle listu probíhalo během poslední dekády, docházelo k němu bez souhlasu uživatelů a uživatelek a příjemci dat se stalo nejméně 60 výrobců mobilů. Patřili k nim mj. Apple, Amazon, BlackBerry, Microsoft a Samsung. Tyto dohody byly uzavírány v době, kdy se smartphony s katalogy aplikací teprve rodily. Dnes je běžné, že si lidé sami Facebook do zařízení nainstalují, v době před deseti a více roky se ale firma na mobilních platformách prosazovala právě dohodami s výrobci zařízení.

Třetí strany neměly mít přístup k informacím o přátelích

Dle reportu New York Times tím výrobci (bez souhlasu) získali přímý přístup k informacím o přátelích uživatelek a uživatelů Facebooku. Pokračoval v tom i poté, co řekl, že už tato data s externími subjekty sdílet nebude. Několik výrobců mělo mít přístup dokonce také k osobním informacím o přátelích, kteří se domnívali, že sdílení osobních informací na síti zarazili.

Tip: Jak Zuckerberg europarlamentu (ne)vysvětlil ochranu uživatelských dat

Tato partnerství jsou někdy platná dodnes, obecně je Facebook začal rušit během letošního dubna, zřejmě v reakci na březnové odhalení kauzy s Cambridge Analyticou. Podle zkoumání New York Times tak Facebook lhal, když tvrdil, že sběr informací o přátelích aplikacích pro sociální síť není možný od roku 2015. Kromě nemorality takové chování může v USA porušovat dohodu s FTC týkající se toho, že uživatelé a uživatelky musí vyjádřit souhlas se sdílením dat se třetími stranami.

Facebook sběr dat dříve bránil tím, že partnerské subjekty svazovaly přísné podmínky pro použití a manipulaci s daty. Podle New York Times však některá zařízení mohou získat informace o vztazích, náboženském vyznání nebo politickém přesvědčení přátel, kteří takové sdílení nepovolili. Samsung a Amazon se odmítly vyjádřit, zatímco Apple uvedl, že měl k datům přístup do září loňského roku.

facebook spojení

Tento přístup prý Applu mj. umožnil sdílení fotek bez nutnosti otevřít aplikaci Facebook. BlackBerry řeklo něco podobného – takový přístup firma využívala, aby nabídla možnost na sociální síť přispívat. Popřela však, že by uživatelská data těžila. Microsoft zase řekl, že využívaná data nebyla synchronizována na jeho servery, ale byla využívána jen lokálně k příjmu oznámení nebo přidávání přátel apod.

New York Times nicméně tvrdí, že BlackBerry sbíralo informace umožňující identifikovat přátele jedince používajícího Facebook na zařízeních od tohoto výrobce. Vidělo totiž konverzace a mělo přístup k datům, ke kterým po roce 2015 již mít přístup nemělo. Tohle vlastně BlackBerry nepopřelo – jen že data netěžilo.

Reakce Facebooku

K problematice se ještě týž se vyjádřil Facebook. Obvinění z porušení dohody popřel. Přiznal, že zhruba 60 výrobců mohlo využívat API, jež bylo kdysi vyvinuto z důvodu výše uvedeného. V mobilním světě ještě nebyly zavedené katalogy jako App Store nebo Google Play. Aby Facebook zajistil svou přítomnost na tehdejších zařízeních, nabídl výrobcům API, které jim umožnilo sociální síť integrovat do operačních systémů.

Facebook potvrdil, že API využívaly firmy jako Amazon, Apple, Blackberry, HTC, Microsoft nebo Samsung. Dále potvrdil, že podniky souhlasily s takovými podmínkami, aby nemohly uživatelská data využívat k jiným účelům než integraci sociální sítě do zařízení. Navíc si prý vždy musely vyžádat souhlas uživatele. Facebook dále řekl, že se New York Times mýlí o přístupu k informacím o přátelích.

Mark Zuckerberg (zdroj: Facebook)

Konkrétně že tato data nemohli výrobci sami využívat – data podle něj byla přístupná pouze lokálně a s tím, že přátelé si zvolili, že budou sdílet obsah jako fotografie s dotyčným uživatelem či uživatelkou. Případného zneužití si firma není vědoma. Dané API se prý výrazně liší od toho, které bylo využito ke sběru dat, jež později získala a zneužívala Cambridge Analytica.

S tím, jak dospěly iOS a Android, v současnosti prakticky jediné dvě mobilní platformy, již firmy nemusí starého API využívat jako dřív. Facebook však potvrdil, že API je stále funkční a přístup k němu začal omezovat až během letošního dubna. Facebook jej přestal poskytovat 22 partnerům, tj. zbývá jich zhruba ještě čtyřicet.

Komentář

Co dodat? Facebook minimálně měl legitimní důvod nabízet API pro mobilní systémy, aby sociální síť na mobilech mohla fungovat. Nezdá se, že by docházelo ke zneužívání těchto dat firmami vyrábějícími zařízení nebo operační systémy, byť to by firmy musely doložit nezávislými audity. Je stále otázka, jestli tímto Facebook neporušil dohodu s FTC a jestli byl tento přístup správný.

Byl pro vás článek přínosný?