Hlavní navigace

Facebook se vyzbrojil 750 patenty IBM. Brání se proti Yahoo?

23. 3. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Před nedávnem proti Facebooku vyrukovala společnost Yahoo, která tvrdí, že největší sociální síť zneužívá její patenty v oblasti zobrazování reklamy, zabezpečení nebo sdílení informací.

Zdroj blízký situaci potvrdil Businessweeku, že Facebook koupil balíček 750 patentů od IBM, údajně za ně mohl dát až několik stovek miliónů dolarů. Facebook totiž sám vlastnil jen 56 patentů a dalších 503 bylo v registračním řízení. Navíc už prý dříve zakoupil několik nápadů od HP nebo Friendsteru.

IBM, jakožto dlouhodobě největší inovátor už loni poskytl tisíce patentů Googlu. Big Blue se už roky zabývá zpracováním dat a řízením komunikací, což jsou oblasti, ve kterých operují i největší internetové společnosti: tedy Yahoo, Facebook, Google ale i Microsoft.

Donedávna jsme si ale mysleli, že tyto společnosti proti sobě nepůjdou. Na Google se spíš útočí, než aby on sám vyvolával patentové spory. Microsoft je investičně svázán s Facebookem a má velkou smlouvu s Yahoo. Jenže mezi Yahoo a Facebookem žádné pouto krom Microsoftu není a upadající bývalé jedničce by se hodilo, kdyby se na popularitě slavné sociální sítě trochu povozila, shrábla odškodné nebo vysoké poplatky za licence.

Zdroj: Businessweek

Byl pro vás článek přínosný?