Hlavní navigace

Facebook si u AMD objednal na míru vyvinuté CPU pro servery. Na bázi K12?

20. 3. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

V poslední době se v oficiálních prohlášeních finančního šéfa AMD Devindera Kumara několikrát objevila informace o tom, že má firma zakázky na dva projekty takzvaných „semi-custom“ čipů. Tedy na míru vyrobených APU nebo procesorů, jako jsou čipy pro konzole Xbox One a Playstation 4. Pozornost se dříve zaměřila na jeden z projektů, o němž bylo prozrazeno, že bude mít herní využití, a začalo se spekulovat, zda by nemohlo jít o APU pro novou konzoli Nintendo. Zdá se ale, že neméně zajímavý je druhý projekt, který se herní grafiky týkat nemá.

Web KitGuru nyní přinesl informaci, že AMD údajně na vývoji speciálně uzpůsobených procesorů spolupracuje s Facebookem. Cílem má být údajně serverový SoC určený do na míru postavených systémů, které Facebook používá ve svých datacentrech. Firma používá obrovské množství serverů, a pokud by takový čip nasadila ve větším množství, mohlo by pro AMD jít o zajímavý zdroj příjmů. Již dříve se objevily informace, že Facebook na vlastních procesorech pracuje, podle KitGuru ale procesory, o nichž je řeč, zadal k vypracování „semi-custom“ divizi AMD.

Opteron 6300

Ačkoliv velcí serveroví klienti jako Facebook či Amazon už kupují (dnes hlavně od Intelu) na míru upravené modely existujících CPU, KitGuru vyvozuje, že zde půjde o exkluzivně vyvinutý čip, tedy zcela nový křemík. Podrobností mnoho není, podle citovaných zákulisních zdrojů se ale bude jednat o CPU architektury ARM v 64bitové verzi (ARMv8).

Mohlo by tedy jít o návrh postavený na jádrech Cortex-A57 jako mají SoC Seattle (Opteron A1100). Možná už v příštím roce by ale AMD chtělo přijít s vlastním výkonným jádrem ARM, nazvaným K12, a procesor pro Facebook by tak mohl už být založený na něm. Kdy má ovšem tato zakázka vést k produktům nasazeným do praxe, není známo.

 

Zatím je ve hvězdách, jak dobře na tom K12 (případně Cortexy v podání AMD) bude s poměrem výkonu a spotřeby ve srovnání s Xeony vyráběnými nejmodernějším procesem Intelu. Nelze ale asi čekat, že by tyto „semi-custom“ SoC mohly konkurovat maximálnímu hrubému výkonu Haswellu-EP a jeho následníků při srovnatelné nebo lepší spotřebě.

Proto je si pravděpodobné, že tyto čipy nebudou určené pro univerzální nasazení, ale naopak pro specifická určení, v nichž maximální výkon nebude stěžejní – cold storage, caching, úložiště a tak podobně. Lze také čekat, že si do nich Facebook nechá integrovat na míru vyvinuté akcelerátory pro různé funkce, které ve své infrastruktuře potřebuje. Díky nim by pak tyto SoC mohly mít při různých nasazeních výhodu i ve spotřebě.

AMD K12: zbrusu nové jádro 64bitové architektury ARM, navržené firmou AMD

Jak velký prospěch by tento údajný kontrakt AMD přinesl, zatím těžko hodnotit. Dodávky těchto serverových SoC by měly vylepšit tržby a také mohou semi-custom divizi posloužit jako reference. Nepomohou ale AMD přímo získat zpět tržní podíly na lukrativním trhu s klasickými serverovýcmi procesory, v němž Opterony za poslední léta ztratily většinu pozic dobytých v době největší slávy. Vývoj specifických čipů pro velké provozovatele datacenter by ale mohl pomoci k tomu, aby AMD s tímto sektorem a serverovými klienty neztratilo kontakt.

Zdroj: KitGuru

Byl pro vás článek přínosný?