Hlavní navigace

Facebook odstranil stovky manipulativních stránek a účtů ovládaných Ruskem

21. 1. 2019

Sdílet

Zdroj: Redakce
Sociální síť přistoupila k autoregulaci. Zbavila se účtů a stránek, které byly napojené na Rusko, ačkoli to nepřiznaly. Ovlivňovaly veřejný prostor mj. ve střední Evropě.

Ke dni 17. ledna 2019 Facebook provedl na své stejnojmenné sociální síti čistku. Sám mluví o potlačení „koordinovaného neautentického chování pocházejícím z Ruska“. Co tím myslí? Jedná se o účelové snahy vnést do veřejného prostoru vybraných zemí zmatek pomocí manipulací a dezinformací. Čerstvé čistky dělí na dvě části, ačkoli mají řadu styčných bodů. Pro obě je pak společné, že stránky skrývaly pravou totožnost, což Facebook nechce tolerovat.

První zásah Facebooku

V rámci první akce došlo k odstranění 289 stránek a 75 účtů na Facebooku, z nichž aspoň jednu sledovalo 790 000 jiných účtů, což by měli být běžní uživatelé a uživatelky. Tyto neautentické stránky a účty utratily za reklamy 135 000 dolarů v různých měnách, jejich reklamy na sociální síti byly přítomné od října 2013 do ledna 2019. Dále stránky uspořádaly 190 událostí mezi květnem 2015 a lednem 2019, o účast na aspoň jedné z nich projevilo zájem 1 200 lidí. Facebook nedokáže potvrdit, že k těmto událostem došlo i v reálném světě.

Stránky správkyně či správci prezentovali převážně jako zdroje nezávislých zpráv, případně se orientovali na specifická témata jako sport, počasí, politika, ekonomika apod. Facebook zjistil, že tyto stránky a účty byly v rámci širší sítě koordinovány z Ruska. Ti, kdo za nimi stáli, byli napojeni na zaměstnance či zaměstnankyně Sputniku, tj. ruské vládní médium, které je šiřitelem státní propagandy.

Stránky působily ve střední nebo východní Evropě, dále v Pobaltí, střední Asii nebo na Kavkaze. Česko mezi uvedenými státy není, zmíněný Sputnik provozuje na našem území český web, který byl mj. ve studii think-tanku Evropské hodnoty označen za dezinformační. Některé odstraněné stránky podle Facebooku často přidávaly příspěvky týkající se protestních hnutí, případně vyjadřovaly postoje proti NATO nebo korupci.

Druhý zásah Facebooku

Kromě toho Facebook odebral 26 stránek, 77 účtů a čtyři skupiny ze stejnojmenné sociální sítě, dále 41 účtů na Instagramu. K této přímo nesouvisející akci došlo na základě podnětu k prošetření, který provozovateli služby dala americká policie. I v tomto případě šlo o zabránění koordinovaných účelových aktivit, které organizovalo Rusko. Místem působnosti se v tomto případě stala Ukrajina.

Ti, kdo příslušné stránky provozovali, se vydávali za občany či občanky Ukrajiny a sdíleli řadu zpravodajských sdělení na podobná témata jako skupina výše. Facebook zaznamenal určitou shodu v chování facebookových zdrojů s ruskými aktivitami zasahujícími do amerických voleb do Kongresu loni na podzim.

Aspoň jednu z odstraněných stránek sledovalo 180 000 účtů, aspoň jeden z odstraněných profilů na Instagramu sledovalo 55 000 účtů. Za propagaci na obou sítích stránky utratily 25 000 dolarů (vyplaceno v rublech). Reklamy se poprvé objevily v lednu 2018, naposledy v prosinci 2018. Dotčené stránky neuspořádaly žádnou událost.

Byl pro vás článek přínosný?